Annons

Whitaker orolig för hästen inför Falsterbo

RIDSPORT FALSTERBO. Toppryttarna John Whitaker och Franke Sloothaak jagar Falsterbos derbybonus på 700000 kronor under tävlingsveckan den 8–15 juli. Men båda måste lösa problem innan de kan rida in på Falsterbobanan.
Sport • Publicerad 14 juni 2001

Britten Whitaker är själv återställd efter hjärnblödningen han drabbades av akut under tävlingarna i Globen i Stockholm före jul. Men han är orolig för sin Welham som uppnått den för en häst aktningsvärda åldern 21 år och behöver en lugn resa till Falsterbo.

–Kanske kan vi betala delar av en flygresa, diskussioner pågår, sade Jan-Olof ”Jana” Wannius från Falsterbo Horse Show under en pressträff på onsdagen.

Annons

Tysken Sloothaak och hans lagkamrater skulle helst vilja klyva sig. Tyska hoppmästerskapen rids samma dagar som kval och final i Falsterboderbyt.

–Vi letar flyg som kan ta tyskarna till Skåne på torsdagen för kvalritten, flyga dem hem igen efteråt och tillbaka på lördag morgon för derbyfinal och hem igen på kvällen för fortsatta mästerskap, sade Wannius.

–Landslagsryttaren Helena Lundbäcks pappa Hasse kan eventuellt ställa upp med sitt fyrsitsiga plan. 700000 kronor är mycket inom ridsporten. Bonusen betalas ut till den som vinner derbyt i Falsterbo och som varit bland de tre främsta i derbyt i brittiska Hickstead i augusti förra året eller i Hamburg i maj i år – på samma häst.

Whitaker vann i Hickstead, Sloothaak i Hamburg, så båda har chans i Falsterbo. Serien rullar sedan vidare, samma chans finns i Hickstead igen i augusti.

Tio lag rider i den prestigefyllda nationshoppningen; Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Kanada, USA, Irland, Italien, Sydkorea och Schweiz. Sverige var trea i Nations Cup i S:t Gallen i pingsthelgen.

–Vi är bland de fem bästa lagen i Nations Cup, sade Jan Jönsson, Ridsportförbundets sportchef.

Svenska laget tas ut efter hopp-EM om två veckor.

I övrigt följer Falsterbo traditionen, inleder med lagkapplöpning och avslutar med Grand Prix-hoppning. Ny är framridningsbanan som är steget mot en comeback nästa år för den internationella dressyren, en tradition som bröts 1999.

Då åkte Sveriges mesta dressyrstjärna Louise ”Lussan” Nathhorst hem i protest mot vad hon såg som undermåliga framridningsbanor. Sanden var för djup och hal och skaderisken därmed för stor, tyckte ”Lussan” Nathorst.

Sedan dess har ingen, utom publiken, riktigt brytt sig och den internationella svårklassdressyren har uteblivit.

Annons

Nu har landslags- och OS-ryttaren Jan Brink med hjälp av sponsorer lastat av kabelflis och spikat sarg till en bana av internationell standard.

Till årets tävlingar prövas den i internationella unghästklasser där Jans sambo Minna Telde hör till favoriterna. Till nästa år hoppas paret på en internationell dressyrlagtävling.

Av Britt Ledberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons