Annons

Wiksten knalltvåa i världscupen

SKIDSKYTTE Svenskt skidskytte består inte bara av Magdalena Forsberg. På torsdagen klev Torsbysonen Tord Wiksten upp på prispallen i världscupen. Hans andraplats i Oberhofs sprintlopp över 10 kilometer var en knall av det högre slaget. Hans skyhögt största individuella framgång som senior.
Sport • Publicerad 5 januari 2001
Vilken knall. Tord Wikstens andraplats i Oberhofs sprintlopp över 10 kilometer var en knall av det högre slaget. Bild: SCANPIX
Vilken knall. Tord Wikstens andraplats i Oberhofs sprintlopp över 10 kilometer var en knall av det högre slaget. Bild: SCANPIXFoto: 

Inte ens JVM-guldet 1990 eller OS-bronset i stafett 1992 kan mäta sig med torsdagens framgång.

–Det här är det överlägset bästa jag har gjort. Utan konkurrens. Det andra är inte i närheten, sade Tord Wiksten i telefon till TT efter sin sensationella framgång.

Annons

Värmlänningen, som tävlar för Jämt Biathlon i Östersund, hade inför säsongen som mål att ta tre placeringar bland de tjugo främsta.

–Jag blev 18:e man en gång, -92 tror jag det var, sade Wiksten. Och 20:e en gång förra året.

Åt suveräne världscupledaren Raphael Poiree var inte mycket att göra åt. Wiksten var 47,7 efter honom och 6,2 sekunder före trean Carsten Heymann från Tyskland.

Men Wiksten sköt liksom fransmannen fullt och det var det som förde upp honom på pallen.

Resultatlistans bevis var tydligt. De två första sköt fullt, trean till nian hade en bom, tian till tolvan två bommar.

Femtonde man var Henrik Forsberg, hans främsta placering hittills och med ett rent skytte hade han förmodligen tagit sig förbi Wiksten. Tord Wiksten har alltid varit en mycket säker skytt. Det är just i åkningen som han har blivit bättre – och kan bli ännu bättre. En orsak är den mystiska ryggsjukdom som drabbade honom 1993-94 och som han först nu hämtat sig från på allvar.

–Jag visste inte vad det var förrän i slutet av -94. Jag hade låsningar i ryggslutet som stoppade nervimpulserna till låret och rumpan. Det var i stort sett bara senorna kvar i ena baklåret och Det kan bli ett till på lördag. Då väntar nämligen jaktstart i Oberhof, baserad på torsdagens tävling.

Och det faktum att det handlar om 12,5 kilometer. En ganska kort distans som ändå fyra skjutstationer – två fler än på torsdagen – talar ytterligare till Wikstens fördel.

–Ja, det tycker jag. Ju fler skjutstationer desto bättre. Det är rätt tråkigt att åka skidor egentligen. Det är skjutningen som är utmaningen.

–Och just i jaktstart är det viktigt med lugnt skytte, att kunna hantera pulsen. Så jag har goda chanser att ta bra med poäng igen.

Annons

fakta

Namn: Tord Wiksten

Ålder: 29 år.

Född: Torsby.

Bor: Östersund.

Klubb: Jämt Biathlon.

Främsta tidigare meriter: Guld i junior-VM 1990, stafettbrons i OS 1992.

Aktuell: Tvåa på 10 km i världscupen i Oberhof, Tyskland, på torsdagen. Hans överlägset främsta insats.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons