Annons

Willands rider på framgångsvåg

Willands Ryttarförening är unik i landet. Det finns inte en klubb idag som kan uppvisa en liknande topp och bredd.
Sport • Publicerad 16 september 2003
Julia Hvitlock hyllar sammanhållningen i Willands. BILD: BOSSE NILSSON
Julia Hvitlock hyllar sammanhållningen i Willands. BILD: BOSSE NILSSONFoto: 
Julia Aspnäs på Champis är yngsta tjejen i framgångsrika Willands RF.BILDER: WILLY ALM
Julia Aspnäs på Champis är yngsta tjejen i framgångsrika Willands RF.BILDER: WILLY ALMFoto: 
Willands framgångsrika dressyrtjejer. Julia Aspnäs, Beatrice Stjärnsvärd, Emilia Bolero, Elin Aspnäs, Katrin Ahlman, Alexandra Karlsson, Lina Crabbe, Julia Hvitlock, Nadine Jirsell, Johanna Sterner, Stephanie Axelsson och Zanna Schalin-Olsson. Saknas på bilden gör Clara Stjärnsvärd.
Willands framgångsrika dressyrtjejer. Julia Aspnäs, Beatrice Stjärnsvärd, Emilia Bolero, Elin Aspnäs, Katrin Ahlman, Alexandra Karlsson, Lina Crabbe, Julia Hvitlock, Nadine Jirsell, Johanna Sterner, Stephanie Axelsson och Zanna Schalin-Olsson. Saknas på bilden gör Clara Stjärnsvärd.Foto: 

Det verkar inte finnas någon ände på framgångarna. Under höstens nystartade serier har Willands börjat med att ta sig till final i division II.

På delad första plats med Gärds samt vunnit den första omgången av Elitallsvenskan som har sin final i lag-SM senare i höst. Att vinna en tävling är naturligtvis en stor sportslig prestation, att vinna en hel serie i en lagtävling är förstås ännu större.

Annons

Det krävs att man har fyra friska och vältränade ekipage till start av vilka minst tre måste ha en väldigt bra dag. Det är inte lätt, och med detta i bakhuvudet kan man sedan presentera Willands resultat: Final i division II de fyra senaste åren, seger i division I de fem senaste åren, zonseger i elit de tre senaste samt bronsmedalj i samtliga tre finaler.Detta är så långt ifrån tur och enstaka fullträffar man kan komma. Det handlar om skicklighet och fingertoppskänsla. Klubben har inte tillgång till en uppsjö med ekipage som kan hoppa in om det behövs. Ibland har någon varit tvungen att låna en häst av en klubbkamrat bara för att laget ska kunna ställa upp.

Åldern på flickorna varierar mellan 8 och 18, vilket är en väsentlig skillnad och ändå gör de ett bra team. Julia Hvitlock anser inte heller att åldersskillnaden är ett problem.

– Det är klart att man kanske umgås mest med dom i ens egen ålder men i grund och botten så delar vi alla ett gemensamt intresse. Vi har verkligen en speciell gemenskap.

Ända sedan genombrottet har Johanna Aspnäs varit lagledare och även hon menar att sammanhållningen har varit det avgörande. Aspnäs berättar om den senaste omgången av division II som Willands både anordnade och vann.

– Det var så härligt att se, det var de små tjejerna som red men de äldre tjejerna fanns på plats som supportrar. De blev nästan gladare för den segern än den vi tog i eliten!

– Det är klart att man gläds med dom yngre, en del av de har inte tävlat så mycket så det är jättekul, berättar Julia för Bladetsporten.

Klubben är helt enkelt väldigt mån om återväxten, vilket verkar löna sig. Beatrice Stjärnsvärd har bara tävlat några tävlingar men redan gått till final i sin första serie.

– Det är jättekul att tävla dressyr i lag, alla hejar på alla och det känns jättebra. Willands har lag i alla divisioner och det blir en del att hålla reda på. Det gäller att matcha samtliga ekipage rätt, att plocka ut rätt ekipage till rätt division, så att man fortfarande har tillräckligt med ekipage i en annan.

Vid en viss ålder måste man byta till en annan kategori och slutligen vid 18 års ålder måste man gå över till häst. Så är fallet med Nadine Jirsell.

– Det är klart att det kommer att bli tråkigt, jag kommer ju inte att kunna vara med om de har lagtävlingarna igen. Förhoppningsvis kanske vi kan bygga upp ett hästlag också.

Annons

Eftersom Nadine inte har tillgång till någon häst nu kommer hon att tävla sin femåriga New Jersey i ungponnyklasser så länge. Just denna klass är ju till för ponnyer under utbildning och därför även öppna för vuxna ryttare.

Nadine har även hjälpt till att utbilda den yngre lagkamraten Elin Aspnäs hästar.

– Det är bra om man har någon som är mer rutinerad än en själv som kan rida ens häst ibland. Man lär sig mycket mer då, säger Nadine. I helgens var det Julia Hvitlock och hennes Alladin som visade vad de gick för. Under Gärds ponnytävlingar vann hon de två högsta klasserna, LA:4 samt FEI klassen. Julia gick över till Willands på grund av att hennes kompisar redan red där.

Nu har hon tävlat för klubben i tre år. Hon tränar för Cecilia Kling och har DM, som går senare i höst, som sitt största mål för tillfället.

Det är ännu inte bestämt om hon ska ingå i elitlaget under hösten men hon kommer ändå att rida de tävlingarna individuellt.

Föredrar du att tävla i lag eller individuellt?

– Visst är det kul att tävla i lag, men ofta är vi ute på samma tävlingar så det känns ändå som om man är ett team när man är ute, avslutar Julia Hvitlock.

Alexandra Leander

RIDSPORT HORNA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons