Wirdheim hoppas ännu

Racerföraren Björn Wirdheim ska kopiera Juan Pablo Montoya för att nå sitt mål. Under en blixtvisit i Stockholm berättar Wirdheim strategin för att få drömsitsen i formel 1. Och konsten att köra oval.
Sport • Publicerad 13 maj 2005
Björn Wirdheim hoppas fortfarande på att nå sina drömmars mål ett kontrakt med ett formel- 1 stall.BILDER: PRESSENS BILD
Björn Wirdheim hoppas fortfarande på att nå sina drömmars mål ett kontrakt med ett formel- 1 stall.BILDER: PRESSENS BILDFoto: 
Björn Wirdheim
Björn WirdheimFoto: 

En del anser att racertalangen Wirdheim tagit ett steg tillbaka efter att förra året varit testförare åt Jaguar i f1-cirkusen.

Själv är han bestämd – formel1 ska nås och Champcarserien är ett nödvändigt kliv som många gjort innan honom.

– Min långsiktiga målsättning är fortfarande att etablera mig i formel1 och göra bra resultat där. Jag ser de här två åren i Champcar som ytterligare några steg på vägen och då är jag oerhört glad att jag kör för ett av de bättre teamen. En bra förebild i sammanhanget är colombianen Juan Pablo Montoya, nu erkänd f1-förare.

– Han är väl den som ligger närmast till hands. Han vann formel3000 och sedan Champcar innan han gick till formel1. Även Jacques Villeneuve vann Champcar, säger Wirdheim.

Därför har svensken valt samma framgångsrika väg, den serie som är mest känd som Cart, där Kenny Bräck var årets nykomling 2000.

Från kontrakt till första lopp gick det fort för Wirdheim – lite för fort kanske.

– Det var lite tufft att komma till Long Beach på fredagen innan tävling och inte träffat teamet innan jag skulle sätta mig i bilen och testa för första gången. Det var inte helt lätt men jag fick ett bra mottagande och det verkar bli ett fantastiskt roligt år, säger Wirdheim som körde in som tolva i debuten.

Något helt nytt blir ovalbanorna. Många har Kenny Bräcks otäcka olycka, på just en oval, kvar på näthinnan.

För Wirdheim blir det två tävlingsframträdande på ovalen, men första träningen har han redan klarat av, med skräckfylld förtjusning.

– Det går inte att jämföra med något annat. Det var roligt så länge man hade bra grepp i däcken och hade kontroll på bakvagnen. Men så fort bakdäcken började bli lite slitna så hamnade man rätt enkelt i en ond cirkel. Man är livrädd för att tappa bakvagnen på en ovalbana, får man kast på bilen så kan man inte hämta hem det. När man börjar tveka efter tjugo varv går det lite långsammare, vilket innebär att man inte får samma fart i kurvorna och då blir det ännu långsammare...och ännu långsammare. Men resultatet var väldigt lovande, trots att vissa små detaljer glömdes. Exempelvis att andas.

– Hela första dagen när jag klev ur bilen började det snurra i huvudet. Det visade sig att jag höll andan när jag gick in i kurvorna. När man lärde sig andas blev man av med det problemen. Att åka fort själv är inte så svårt men med trafik en helt annan sak. Det finns ett antal tjuvtrix man måste lära sig.

Ett har han redan fått kunskap om av rutinerade Paul Tracy som gav honom en oväntad lektion.

– Efter två varv tog han ett väldigt lågt spår i första kurvan, jag funderade inte på det och körde i mitt spår. Sen när jag kom halvvägs in i kurvan tappade jag framfästet fullständigt, det enda var att släppa på gasen. Jag funderade inte så mycket på det, trodde det var en kastvind eller nåt. Sen förklarade de att det var hans körning som skapade turbulensen.

Det är en del att lära sig på den långa och krokiga vägen mot formel 1. (TT)

Lars Frank

Björn Wirdheim

Ålder:24.

Bor:På väg att flytta till Indianapolis från England för att komma närmare sitt nya stall och helt kunna fokusera på racingen.

Bakgrund:Började åka go-kart som väldigt ung men bytte snart till större bilar. 1997 vann han svenska formel Ford 1 600. 2001 tog han hem två tävlingar i tyska formel 3. Bytte år 2002 till formel 3 000, mästerskapet som han vann totalt 2003. Efter ett år som testförare i formel 1 kör han nu Champcar-serien i USA.

Aktuell:Kör den 20 maj sitt andra Champcar-lopp, körs i Mexiko. Tolva i debuten.

FORMEL 1 STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.