"Zäta" invigde "Mini-OS" i Åhus

19 augusti börjar uppladdningen inför World Cup – i går fanns NHL-stjärnan Henrik "Zäta" Zetterberg på plats i Åhus för att inviga Olympiska spelen för företag.
Sport • Publicerad 4 augusti 2004
NHL–stjärnan Henrik Zetterberg ser fram emot den stundande World Cup–turneringen. I går fanns han på plats i Åhus för att inviga "Mini-OS" för företag som håller konferenser på Hotell Åhus Strand. BILDER:PERROSENQVIST
NHL–stjärnan Henrik Zetterberg ser fram emot den stundande World Cup–turneringen. I går fanns han på plats i Åhus för att inviga "Mini-OS" för företag som håller konferenser på Hotell Åhus Strand. BILDER:PERROSENQVISTFoto: 
Henrik Zetterberg besökte Åhus för första gången i samband med gårdagens "Mini–OS". Här mäter han ett av hoppen som en av "Fransmännen" gjorde. "Danskarna" står snällt bredvid och väntar på att få kliva in i tävlingen.
Henrik Zetterberg besökte Åhus för första gången i samband med gårdagens "Mini–OS". Här mäter han ett av hoppen som en av "Fransmännen" gjorde. "Danskarna" står snällt bredvid och väntar på att få kliva in i tävlingen.Foto: 

– OS i miniatyr, det är väl kul, skrattar han.

Hotell Åhus Strand under ledning av ägaren Max Svensson anordnar ett "Mini-OS" för företag som förlägger sina konferenser i anläggningen. Henrik Zetterberg invigde spelen, bland annat genom att tända den olympiska elden och hjälpte sedan till vid de olika tävlingsgrenarna.

– Höjdhopp, slägga, längdhopp, kula och simhopp står på programmet. Egentligen skulle vi ha hållit till på idrottsplatsen men regnet gjorde att vi stannade kvar här på hotellet, säger Max Svensson.

– Meningen är att deltagarna ska få en känsla hur långt Carolina Klüft behöver hoppa och hur högt Stefan Holm är tvingad att hoppa i OS för att nå framskjutna placeringar, berättar han vidare och visar de världsrekordsutmärkningar som har gjorts på banorna. Henrik Zetterberg stannade ett knappt dygn under sin första visit någonsin i Skåne.

Förstår du språket?

– Ja då. Min flickvän är från Helsingborg så det är ingen fara (skratt).

Flyg från Sundsvall till Arlanda, därefter flyg vidare till Everöd. På kvällen åt han middag i Åhus. I dag på förmiddagen åkte han tillbaka till Sundsvall.

Har du några kontakter i nordöstra Skåne?

– Mörrum är det närmaste jag känner till i hockeyväg. Mörrumsspelaren Petter Henning är jag gammal bekant med. Jag ringde honom i dag. Han blev rätt chockad att jag var här nere.

Henrik Zetterberg är en viktig kugge i en försäljningskampanj för en återhämtningsdryck. Han lockades till Åhus av en före detta produktchef för företaget.

– Henrik Zetterberg är ett bra varumärke med tanke på den stundande World Cup-turneringen, säger Lina Nilson, som arbetar för företaget. Zetterberg missade 21 matcher i Detrorit förra säsongen på grund av en fotskada. Säsongen slutade med kvartsfinalförlust mot Calgary Flames.

– Rätt tråkigt att åka ut, framför allt när man precis börjat att komma tillbaka på allvar från skadan, säger Zetterberg, som har spenderat sommaren i hemorten Sundsvall och har funnits med på Timrås alla träningar.

Bladetsporten kunde notera att NHL–stjärnan odlat ett rejält skägg.

– En ren sommarlathet, skrattar "Zäta".

Zetterberg har ingen aning var han kommer att pela i höst. 15 september avgörs det om NHL-strejken blir verklighet. Blir den inte av fortsätter han i Detroit. Blir det strejk kommer han att spela för Timrå.

– Det är riktigt jobbigt att inte veta var man ska spela. Synd att man ska behöva vänta så länge, säger Zetterberg, som dock har ett stort mål framför sig: World Cup– ishockeyturneringen där världens bästa spelare finns med.

Den 19 augusti samlas det Svenska landslaget i Stockholm. Tre träningsmatcher väntar därefter innan turneringen drar i gång 31augusti med en match mot Tyskland.

– Det kommer att bli en jämn och spännande turnering. Alla lag är så pass jämna att det kommer att bli små marginaler som avgör, säger Zetterberg.

Hur revanschsugna är ni efter OS-fiaskot mot Vitryssland 2002?

– Jag tänker inte särskilt mycket på OS. Nu handlar det mer om att göra en bra prestation, säger Zetterberg.

Jens Brogren

ISHOCKEY ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.