Zetterberg visade vägen mot Ryssland

Efter förlusten mot Kanada kastade förbundskapten Hardy Nilsson om i samtliga formationer. Då lossnade det mesta och Sverige besegrade Ryssland med 4–2.
Sport • Publicerad 3 maj 2003
Mathias Tjärnqvist jublar efter Henrik Zetterbergs 1–0, till slut blev det 4–2 till Sverige mot Ryssland. BILD: PRESSENS BILD
Mathias Tjärnqvist jublar efter Henrik Zetterbergs 1–0, till slut blev det 4–2 till Sverige mot Ryssland. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

I och med fredagskvällens stabila seger höll Tre Kronor hoppet om gruppsegern i ishockey-VM vid liv. Men än viktigare var de styrkebesked som förbundskapten Nilsson fick från några av sina spelare. För oavsett vilken lottning som väntar till kvartsfinalen måste de stora stjärnorna fungera tillsammans om Sverige ska gå långt. Det gjorde de i på fredagskvällen. Mats Sundin spelade för första gången i årets VM med en självklar pondus och styrka, Mikael Renberg fick ut betydligt mer av sitt slit än tidigare och Jonas Höglund, som stundtals varit bänkad i VM, gjorde 2–1-målet efter 13.28 av den andra perioden. Men bäst av dem alla var Henrik Zetterberg. Han rev, slet, dribblade – och han agerade både målskytt och framspelare. Efteråt tyckte Zetterberg att det ”stämde bättre än det gjort tidigare i VM”, men när någon föreslog att han varit bättre än kedjekamraten Peter Forsberg ruskade ”Zäta” på huvudet. –Nej, det vet jag inte om man kan säga. ”Foppa” hade kanske lite mer uppvaktning än jag. Men vi trivs bra ihop, ”Foppa” håller i pucken och ser till så att vi andra får lägen. Vid det svenska 1–0-målet var det Zetterberg som – för ovanlighetens skull i landslaget – tog på sig rollen som målskytt. Zetterberg stack på den bortre stolpen och stötte in ledningsmålet efter Dick Tärnströms utmärkta förarbete. Målet var Zetterbergs första i VM och blott hans nionde på 54 landskamper. Vid 2–1-målet hade han den mer bekanta rollen som framspelare. Zetterberg kom i fart längs vänsterkanten och tittade upp mot den andra sidan. Där såg han Jonas Höglund. –Jag hade väl lite tur att pucken gick igenom, men det gjorde den. Då var Höglund felfri. Skottet satt högt och gick in via målvakten Maksim Sokolovs vänstra axel. Vid det viktiga 3–1-målet efter 1.11 av tredje perioden var vare sig Forsberg eller Zetterberg inblandade. Upprinnelsen var istället när Peter Nordström stal pucken bakom det ryska målet när Sokolov get sig ut på en vådlig utflykt. Nordström grötade fram pucken till Jörgen Jönsson, som gick mållös under 14 matcher i SM-slutspelet, satte sitt andra mål i turneringen. Ryssland svarade bara två minuter senare genom Atlantastjärnan Ilja Kovaltjuks 2–3-reducering. Avgörandet kom med bara 44 sekunder kvar av matchen. Ryssland hade precis tagit ut målvakten och Mats Sundin satte enkelt 4–2 i tom kasse. Segern innebär att Tre Kronor rejält förbättrade chansen till en ”bra” lottning till kvartsfinalerna. Förutsatt att laget inte tabbar sig mot Danmark eller Schweiz slutar svenskarna som sämst tvåa i gruppen. (TT) Jakob Sillén

ISHOCKEY ÅBO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.