Zetterman hoppar för VM-guld

Ett nedslag, men allt annat än nedslagen. ”Det är inte varje dag jag gör detta, så jag måste vara nöjd”, säger debutanten Alexander Zetterman.
Sport • Publicerad 3 september 2014
“Är guldkandidater”. Sverige öppnade strålande och ligger på silverplats efter gårdagens inledande tidshoppning. Och Linderödssonen Alexander Zetterman tror på svensk medalj.
“Är guldkandidater”. Sverige öppnade strålande och ligger på silverplats efter gårdagens inledande tidshoppning. Och Linderödssonen Alexander Zetterman tror på svensk medalj.Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Trots den tidiga rivningen – det fjärde hindret – landade 24-åringen på 29:e plats i tidshoppningen i ryttar-VM och är allt annat än borta i den individuella fajten om att nå semifinal (30 bästa) på lördag.

– Risken är alltid att man får ett sånt nedslag när han (Cafino) ”blåser upp sig” för mycket. Det kompenserades med att jag kunde rida in tiden, jag är väldigt nöjd med att jag kunde göra det så pass bra.

Känslorna inför debuten?

– Jag kände mig rätt lugn och trygg. Jag vet att jag har en helt fantastisk häst. Om det är någonting som gör mig nervös är det en häst där jag känner ”Hur ska det här gå?”.

– Den här hästen ger alltid sitt bästa, då är det inte mycket att oroa sig för.

I Caen finns också brodern Daniel och mamma Aisling. Hon klarade inte att se ritten på läktaren utan parkerade framför en storbildsskärm. Efteråt kom tårarna.

– Jag blev så emotionell. Synd att de inte började med frimärkssamlingar. Det hade varit mycket lättare för mig, säger hon om sönerna.

Hopplandslaget ligger på silverplats efter gårdagens inledande tidshoppning med totalt 3,01 fel. Frankrike toppar med 2,08 fel och USA håller just nu bronset med 4,72.

Det började med att Peder Fredricson anslog tonen med sin snabba och felfria runda, fortsatte med mästerskapsdebutanten Alexander Zettermans imponerade förmåga att reda ut en knepig situation, gick vidare med en prickfri ritt av Henrik von Eckermann och avrundades med att Rolf-Göran Bengtsson bjöd på en crème de la crème, som de säger här i Frankrike.

Inför dagens omgång sticker Zetterman ut hakan.

– Jag vet att vi har ett lag här som är guldkandidater. Jag har en väldigt stark känsla att vi kommer att göra något fantastisk här.

Leo Pettersson
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.