Zlatan ändrade matchbilden

FOTBOLL STOCKHOLM. Det var mest visslingar och burop på Råsunda. Men ett stort jubel – när Zlatan Ibrahimovic byttes in. –Kul som fan, det är sånt jag lever på.
Sport • Publicerad 18 maj 2002

Matchklockan stod på 66 minuter och på resultattavlan visade 1–2 när den gänglige skåningen äntrade Råsundas gräs.

Resultatet var det samma när den spanske domaren Manuel Enrique Mejuto Gonzales blåste av. Men matchbilden var en annan.

Ett utvisslat och utspelet Sverige hade plötsligt blivit farligt och kvitteringsbenäget. Med vågade dribblingar och klacksparkar hittade Ajaxproffset nyckeln till att dyrka upp Paraguays försvar.

–Jag är mycket nöjd med mitt inhopp, säger Zlatan Ibrahimovic.

På slutet fick han 1–2-målskytten Andreas Andersson med sig på topp – Henrik Larsson avslutade matchen som offensiv mittfältare – och målmöjligheterna fördubblades.

Zlatan var själv närmast – med en klackspark.

–Andreas Andersson slog ett underbart bra inlägg som jag var 100 procent säker på att sätta. 100 procent.

Men hans klackspark gled någon decimeter utanför stolpen.

Förbundskapten Lars Lagerbäck talade efter matchen om att Zlatan måste lära sig att ”avsluta distinkt”, men 20-åringen tyckte inte han hade något val.

–Bollen var för långt ifrån mig, jag kunde inte göra någonting annat än att klacka.

Ibrahimovic spelade också fram Niclas Alexandersson till Sveriges näst bästa kvitteringschans. Också det med en klackspark.

Dessutom serverade han Daniel Andersson som dock sköt utanför i bra läge.

Efter matchen försökte den omåttligt populäre skåningen, stort leende, att svara på medias frågar.

Ja, de frågor han lyckades höra. För ett par meter bort stod autografjägarna och skanderade: ”Zlatan som president”, ”Ge oss Zlatan”.

Det räckte inte med de 24 minuter han fick under matchen.

–Alla spelare vill ha mer speltid. Det vill alla 23 spelarna i truppen. Men jag vet varför jag sitter på bänken, det är inte för att jag är dålig utan för att Allbäck varit bra.

Men om Zlatan fortsätter som han slutade mot Paraguay måste Allbäck vara riktigt bra.

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.