Annons

Zlatan är på bästa humör

FOTBOLL Den som verkligen vill något är het. Och Zlatan glöder. ”Han var riktigt bra” säger förre storspelaren Ove Kindvall efter svenskarnas stängda träning på onsdagen. Kanske är det dags för VM-debut–ett inhopp mot Nigeria på fredag.
Sport • Publicerad 6 juni 2002
Zlatan Ibrahimovic lyser av självförtroende på träningarna och är redo för VM-debut imorgon mot Nigeria. Han laddade upp med en kopp te tillsammans med Makiko Nakamura.
Zlatan Ibrahimovic lyser av självförtroende på träningarna och är redo för VM-debut imorgon mot Nigeria. Han laddade upp med en kopp te tillsammans med Makiko Nakamura.Foto: På tebjudning.

Svensk oberäknelighet mot nigeriansk fotbollsvara av samma modell.

Få av de svenska spelarna vinner en-mot-en situationer och det är så de nigerianska spelarna är utbildade – att spela en-mot-en. De har ett ”stort markeringstänkande”, som spionen Thomas Lyth beskrev dem häromdagen.

Annons

Zlatan Ibrahimovics ryck och dribblingar går lite hit, lite dit och lite hur som helst.

Han kan vinna en-mot-en. Det är ju det hans fotboll handlar om.

Sådant artisteri kan öppna det nigerianska försvaret. Och öppna dörren till en för VM-fortsättningen nödvändig seger.

Nigeria i Kobe är en nyckelmatch. –Vi måste vinna. Annars är det kört. Men jag tror inte att jag kommer att få spela. Du såg själv vad som hände senast, sa han vid minglandet på svenskarnas hotellterass.

Zlatan satt stadigt fast på bänken mot England (1–1).

En annan ”matchbild” än den i VM-premiären kan få förbundskaptenerna att släppa loss tröja nummer 21 i full frihet men under ansvar.

Fast individualisten Zlatan jobbar nu bättre även för lagmaskinen. Det anser Ove Kindvall som var på plats vid svenskarnas träning, han som själv varit ”het” en gång i tiden.

Zlatan:

–Jag lär hela tiden. Men spel mot Nigeria, ja det beror väl på vilken taktik vi kommer att ha.

Allsvenskan och superettan med Malmö FF, holländsk ligamästare med Ajax och nu en av 736 av världens bäste spelare på plats i VM i Japan.

Annons

–Det är en upplevelse att vara med i truppen, jag ringer hem och snackar med mamma och pappa nästan dagligen och berättar och till vänner.

Då kan han berätta om mer än fotboll. Till exempel om te-rummet med rispapper för fönsterna och Makiko Nakamura som sträckte fram te i sin vackra traditionella japanska dräkt åt en knäböjande 20-åring från Rosengård i Malmö.

Zlatan har en lagkamrat i det nigerianska VM-laget. Han heter Pius Ikedia (påvligt namn) och är 21 år. Pius spelade andra halvlek när stjärnan Kanu blev skadad i premiärförlusten med 0–1 mot Argentina. –Han var mycket bra i slutet av säsongen i Ajax. Jag har aldrig sett en spelare som kan hantera bollen i farten som han kan. Men Ajax är lite speciellt. Jag tycker inte att Pius riktigt har fått chansen, säger Zlatan.

Samma sak i Ajax kan man ana att Zlatan tycker om sig själv.

Men Pius fick chansen i VM.

Får Zlatan det på fredag?

Av Bo Harmby, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons