Nyheter

Östra centrum i het spekulation

Vem vet hur konsumenterna i Kristianstads­regionen handlar i en oviss framtid; 2017–2030? Efter tjugo år är centra nedslitna eller felplacerade.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2013

Tekniken är oekonomisk; sortimenten måste breddas och fördjupas. Syn för sägen bar Ikea i Malmö (Bulltofta) som ersattes av ett mycket större vid Svågertorp. I Västerås har både Ikea och City Gross ersatts av nya.

I Malmö rustas nya Entré upp för 300 miljoner av konkurrensskäl. Emporia i Malmö, Fields och Fiske­torvet efter bron är konkurrenter. Detsamma gäller Väla i Helsingborg. Norr och öster om Kristianstad har Ikea nybyggt. Senast i Älmhult; för några år sedan i Kalmar kring vilket Hansa-city vuxit upp.

De som motsätter sig C4 Shopping i Kristianstad men som tycker att Östra Centrum är tryggt bortser från att ägaren – Steen & Ström – bytt ägare. Länge var det norskt; 1994 på Oslobörsen. 2007 avnotering efter utköp av Stein Erik Hagen; en av Norges allra rikaste. Hans bakgrund var Rimi och ICA. En långsiktigt placering, sas det. På börsen värderades det till 14 miljarder norska kronor. Långsiktigheten varade ända till (!) 2008, då Hagen sålde bolaget till franska Klepierre (56,1%) och holländska ABP Dutch Pensionsfund (43,9 %), som betalade runt 22 miljarder NOK. I korus säger de sig nu vara långsiktiga ägare.

Det tror jag inte på. Bakom står bland annat franska banker och holländska pensionärer. Båda har tre intressen i Sverige: Att tjäna pengar, mer pengar och ännu mer pengar. Köpcentra som Emporia i Malmö och Östra Centrum i Kristianstad är alltid till salu om priset är rätt. Sådan är riskkapitalismen. Det borde fastighetsägare och köpmän i centrum lära sig.

C4 Shopping står närmare lokala intressen än Steen & Ström även om ingen vet konsumenternas val. Men deras efterfrågan ska bestämma handelns struktur. Det ska varken fastighetsägare, som kanske ärvt kåkarna för mer än femtio år sedan och inte förhindrat ABK att bli den store aktören i staden, eller handlare i centrum, som inte kan täcka konsumenternas alla behov, göra.

Rolf Terve, har tidigare skrivit bra i olika ämnen. Dock har han glömt transparensen och inte nämnt att en närstående driver en centrumbutik. Det är lika fatalt som att glömma hästköttet i lasagnen! I ett brev till kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) beskriver han sig som ”oberoende liberal”; ”oberoende” när närstående intressen är så tydliga?

Liberal marknadsekonomi bygger på ”individuell frihet för producenter, konsumenter och investerare inom politiskt bestämda ramar”, skriver Svante Nycander i boken Liberalismens idéhistoria (SNS).

En liberal politiker kan inte drömma om att ett politiskt beslut eller en folkomröstning ska kunna omintetgöra denna grundval. Vid närmare eftertanke undrar jag om inte också en sådan mening delas av socialdemokrater. Skulle de vilja att fastighetsägare och handlare tilläts diktera en utveckling som missgynnar Kristianstad?

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

INTERNAL INTERNAL
Sven Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.