Nyheter

Influensavaccin under lupp i hela EU

Granskningen av huruvida vaccinet mot svininfluensa kan orsaka sömnsjuka eller inte lyfts nu upp på Europanivå. Ovanligt många fall har rapporterats, men sambandet är oklart.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010

Hittills har Läkemedelsverket fått in tolv rapporter från sjukvården om misstänkt samband mellan sömnsjuka, narkolepsi, och vaccination mot svininfluensan med Pandemrix. Dessutom finns lika många rapporter från allmänheten. Dessa ska granskas närmare.

– Det finns flera tänkbara orsaker. Det kan vara vaccinet, det kan vara influensan och det kan vara någon annan infektionssjukdom, säger docent Nils Feltelius på Läkemedelsverket och tillägger att slumpen också kan spela in.

Under nästa vecka kommer myndigheten att hålla ett möte med svenska experter, som neurologer och epidemiologer, för att planera uppföljande studier och för att diskutera underlaget. Det är till exempel inte helt säkert att diagnoserna är satta på samma sätt. Det är också oklart hur många som drabbas av narkolepsi normalt sett och om siffran varierar med säsongen. Klart är dock att det är ovanligt många fall rapporterade nu.

– Det är en kraftig topp.

Fall av narkolepsi har rapporterats även från Finland, Frankrike, Norge och Tyskland. Frågan om en möjlig koppling till vaccinationerna kommer inom kort att hamna på EU-nivå under ledning av Läkemedelsverket i England och den europeiska myndigheten EMA.

– Utredningen är prioriterad, säger Nils Feltelius.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.