Gammal sängfabrik bär på nya drömmar

Tollarp Artikeln publicerades
Gunilla Lindstedt Andersson jobbade på Ekens i många år. Hon visade runt i den gamla fabriken.
Foto:Sebastian Åkerman
Gunilla Lindstedt Andersson jobbade på Ekens i många år. Hon visade runt i den gamla fabriken.

Det är en kylig höstdag när Gunilla Lindstedt Andersson möter upp utanför det som en gång i tiden var hennes arbetsplats, Ekens textil- och sängfabrik i Tollarp. Nu huserar en rad olika företag i bygget, varav vi ska hälsa på två tillsammans för att prata om dåtid, nutid och framtid.

- Jag började ute i produktionen 1974 och sedan 1976 började jag inne på kontoret med administrativa uppgifter, berättar Gunilla.

Hon visar runt i det som är stora entrén till bygget. Gunilla visar med en blandning av entusiasm, kärlek och nostalgi att på det som i dag är ett litet podium hyste en gång plats till växel och reception. Och det finns mycket spår av Ekens kvar i bygget, även om det är mer än tolvs år sedan de sista Ekensanställda stämplade ut för gott i Tollarp.

Stämpelklocka, ja. Vi går tillsammans in i rummet bredvid entrén och där sitter just den kvar – stämpelklockan. Och bredvid den stämpelkortshållaren. Fortfarande med alla namn etiketter intakta och prydligt skrivna vittnar den om de som en gång i tiden hade Ekens som sitt andra hem.

  - Är min kvar? Jag tror jag hade nummer 928, säger Gunilla.

  Och minnet är det inget fel på. 928 hade hon. Gunilla berättar om en annan tid och mentalitet än den som finns i yrkeslivet i dag, där alla började ”på golvet” och arbetade sig upp med en stor stolthet både arbete och arbetsplats, ett tänk som fortfarande finns kvar i dagens samhälle, men där anställningstiden på samma arbetsplats ofta är kortare.

  Daniel Lennartsson driver IT-firman Ledaco, som har flera ben i sin verksamhet. Ett av dem är den dator- och IT-servicebutik som man byggt upp på bottenplan, och ett är systemutveckling och IT-konsultverksamhet, som i huvudsak huserar på ovanvåningen. Daniel själv sitter som sig bör på direktör Sandbergs gamla kontor.

  - Han hade en grej här vid dörren som han kunde genom knapptryckning från sitt skrivbord signalera om man kunde stiga in, vänta eller att han var upptagen. Det tyckte han alltid var roligt, skrattar Gunilla och berättar att hon trivdes bra med direktören, men på den tiden var det viktigt att man niade och inte duade.

  Lokalerna förvaltas på ett bra sätt tycker Daniel Lennartsson och känner en stor framtidstro både för sitt eget företag och dess närvaro i lokalerna.

  - Här finns ju alla möjligheter att växa och expandera. Från början hade vi bara det här lilla rummet precis utanför mitt som butik, och nu har vi en fullfjädrad på nedervåningen. Då var vi fyra anställda, nu är vi sju och det känns skönt att husera i lokaler som vi kan växa i, berättar Daniel.

  På ovanvåningen finns många rum som finns som vittnar om hur stort Ekens var, något som är svårt att greppa för mig själv som var ganska ung när de sista flyttade ifrån byn. I ett av dem finns en liten pedistal med en miniatyrsäng. Välbyggd, fin och håller bra efter alla dessa år. En ganska bra sammanfattning av Ekens som producent under Tollarpstiden, menar Gunilla.

  På ovanvåningen hade man öppet kontorslandskap, ett stort sådant som sträckte sig över hela långsidan på ovanvåningen. Vi går ner i en av korridorerna där det plötsligt tar slut då vi möts av en gipsvägg. På andra sidan gipsväggen huserar nu ett av Tollarps två gym.

  En bit bort står Veronica Löfquist, ägare till Träningspasset som invigdes i lokalerna i Ekensbygget den 9 mars 2013.

  - Historia är viktigt för mig och det är lite därför jag är glad att vi kunde få ta plats här, då min pappa jobbade här i flera år. Jag har sommarjobbat på Ekens och nu driver jag min dröm här, berättar Veronica.

  Veronica är något av en visionär, något som kom väl till hands då det välputsade träningscenter vi befinner oss i var från början en kall industrilokal. När man tog över lokalerna lade man fint golv över hela lokalytan och satte in dörrar som man köpt in från det nedmonterade resecentrumet i Kristianstad.

  - Jag försökte få dörren till gaten där Tollarpsbussen släppte på sina passagerare, men den hade minsann redan gått, skrattar Veronica.

  Hon tar med oss genom en dörr ut till baksidan av hennes lokaler, där man arbetade med täcken och kuddar en gång i tiden. Lokalerna är enorma. Det är svårt att få grep av exakt hur stora de är från utsidan, men för att tydliggöra det något berättar Veronica att hon lätt skulle kunnat ha en 400 meters löparbana inomhus och ändå ha plats för ännu mer.

  Gunilla känner en liten sorg i hjärtat att Ekens inte kunde få vara kvar i byn, och Veronica håller med, men säger liksom Daniel att lokalerna tas väl omhand och drivs på ett bra sätt.

  - Vad hade varit alternativet annars? Att det skulle förfalla och bli ett kråkslott som Vinterlust var innan raggarklubben Holley Hivers tog över det, menar Veronica och känner sig glad även hon över att veta att det finns potential att växa och skapa nya historier i det smått legendariska Ekensbygget.

  - Det är ett arv vi alla för vidare. Jag vägrade måla över den orangea färgen på balkarna. Det är Ekens för mig. Företaget kanske inte huserar här längre, men historian finns alltid kvar, säger Veronica Löfquist.

  Fakta

  Ekens

  Ekens startade i Tollarp 1945 och hade sin storhetstid under 1980-talet under ledning av grundaren Frank Sandbergs sonson Harald Sandberg. 40 000 sängar tillverkades då årligen och med en omsättning på 80 miljoner kronor 1984 var man ungefär 200 anställda. 1991 köptes Ekens upp av Hilding Anders i Hästveda, en affär som beskrevs som att lillebror tar över storebror.

  November 2004 kom beskedet om att den 17000 kvadratmeter stora fabriken skulle läggas ner då produktionen flyttades utomlands. Lokalerna köptes upp av Företagshus och idag huserar flertalet företag i lokalerna. Här finns Ledaco AB, Träningspasset, Food Essawi Services, MQ Bilar, Entradia och ett par företag till som hyr lagerutrymme.

  Visa mer...