Tomelilla

Eldens rov - ett kulturminne med medeltida anor

Brösarp Artikeln publicerades
Bara väggarna står kvar.
Foto: Anders Grönlund
Bara väggarna står kvar.

Södra Björstorps gård, som totalförstördes i en brand tidigt på söndagsmorgonen, var ett byggnadsminne med medeltida anor.

Tidigt på söndagsmorgonen började Södra Björstorps gård att brinna. När räddningstjänsten kom fram var gården övertänd. Bara väggarna står kvar av byggnaden som var den enda i sitt slag i landet.

Den kringbyggda gården, med åtta kanter mot innergården 16 mot omgivningen, stod klar 1775. Egendomen ägdes då av Mickael Malmström och hans son Otto Christian Malmström ritade gården.

Södra Björstorp blev byggnadsminne 1977.
Foto: Bo Olsson
Södra Björstorp blev byggnadsminne 1977.

Otto Christian Malmström lär ha studerat arkitektur i Köpenhamn och inspirerades möjligen av formen på slottsanläggningarna Amalienborg och Fredensborg som båda är mångsidiga.

Gården ska ha byggts på en fornlämning av betydligt äldre bebyggelse och enligt uppgift ska vissa beståndsdelar i gårdens konstruktion komma från 1100-talet.

1977 klassades gården som byggnadsminne. Enligt länsstyrelsen var motivet gårdens ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Enligt byggnadsminnesförklaringen var Södra Björstorp ”ett särpräglat exempel på en herrgårdsanläggning från 1700-talet, som saknar motsvarighet i övriga landet.”