Annons
Nyheter

Butiksanställda får drygt 500 kronor mer

Butiks- och lageranställda får drygt 500 kronor mer i månaden sedan ett nytt löneavtal tecknats. - Jag är oerhört glad att vi lyckats nå en LO-samordning, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.(TT)
Publicerad 1 april 2017

Avtalet löper på tre år och ger löneökningar på 515 kronor första året, 525 kronor andra året och ytterligare 535 kronor tredje året. Dessutom tillkommer en extra pensionsinsättning på 0,6 procent.

Arbetsgivarparten Svensk Handel är glad över att avtalet är flerårigt och följer det så kallade industrimärket.

””
Annons

"Usla pensioner"

Även från fackets sida är man nöjd med löneökningen.

””

Hon betonar vikten av en samordning inom LO för den svenska lönebildningen, speciellt för Handels som är ett kvinnodominerat låglöneförbund.

Förhandlingarna gällde två avtalsområden: dels anställda i butiker, dels de som jobbar på lager och inom e-handel, som med vissa övergångsregler ersätter de gamla partihandels- och postorderavtalen.

Viktigt för e-handeln

Svensk Handel kallar avtalet ett "seger" som kommer att betyda mycket. Parterna har bland annat nått en ny överenskommelse om regleringen av helgarbete. Arbetsgivaren får också möjlighet att förlägga arbetstid mellan klockan 5 och 24 under nästan alla årets dagar.

””

Karin Johansson tycker det är väldigt glädjande att avtalet tar större hänsyn till den växande e-handeln.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons