Annons
Nyheter

Ericsson: Börsras och fler sparpaket

Ericssons besked om ett vinstras i tredje kvartalet chockade marknaden - i ett slag utraderades över 30 miljarder i börsvärde när aktien störtdök. Telekombolagets ledning flaggar för ytterligare besparingar. Och analytiker tror att en eventuell vändning dröjer i flera år.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Orsaken till morgonens vinstvarning är att utvecklingen på flera marknader varit ännu svagare än vad Ericsson flaggade för i samband med förra delårsrapporten, och att resultatet som en följd blivit betydligt lägre än väntat.

””

Fler sparpaket kommer

Annons

Allra störst är problemen i länder som Brasilien, Ryssland och delar av Mellanöstern.

På frågan om ytterligare sparåtgärder svarade Jan Frykhammar först att Ericsson fokuserar på att genomföra de neddragningar som har presenterats tidigare.

””

Något ytterligare sparprogram för svensk del är dock inte planerat, enligt Frykhammar.

Aktien störtdök

Vinstvarningen fick aktien att störtdyka när börsen öppnade. Vid börsens stängning hade aktien rasat 20 procent. Att nedgången skulle bli så kraftig överraskade analytikerna.

””

Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, konstaterar att marknaden för mobilnät är tuff även på andra marknader än de som Ericsson pekar på i vinstvarningen.

””

Sten på börda

Onsdagens besked lade sten på börda för facken inom Ericsson som nu förhandlar om hur det senaste sparpaketet ska hanteras. Det handlar om 3 000 tjänster som ska bort i främst Kumla och Borås.

””

Han understryker att han saknar insyn i det nuvarande affärsläget, men påpekar att det nu bara finns en lösning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons