Annons
Nyheter

Utredning tar i mot kreditinstitut

Regeringen vill få bukt med problemen kopplade till de dyra snabblånen. Kostnadstak och räntetak är några av de åtgärder som en statlig utredning nu föreslår. De som tar ett snabblån är många gånger de människor som inte får ett annat lån. Och den effektiva räntan på de lånen kan vara skyhög.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

De som tar ett snabblån är många gånger de människor som inte får ett annat lån. Och den effektiva räntan på de lånen kan vara skyhög.

””

Regeringens utredare, riksdagsledamoten Johan Löfstrand (S), har lämnat en rad åtgärder för att stärka konsumentskyddet.

””
Annons

"Dämpande effekt"

Nu föreslås bland annat ett räntetak och ett kostnadstak. Räntetaket begränsar krediträntan och dröjsmålsränta till 40 procent. Kostnadstaket innebär att en konsument aldrig ska kunna bli skyldig att betala mer än 100 procent av lånebeloppet i kostnader för lånet.

””
””

Skärpt prövning

Det föreslås även att kreditprövningen skärps och att marginalerna ska bli större för låntagarna när en kredit beviljas.

””

Men det är inte ovanligt att människor har snabblån hos flera olika institut. Bolagen kan dela med sig av information till varandra, men det är inget krav. Enligt Jonas Löfstrand hade utredningen varken resurser eller tid att analysera den frågan.

””

Tittat bredare

Magnus Sjögren är ordförande i Svenska Konsumentkreditföretagen, branschförening för företag som erbjuder korta lån. Han pekar på lagändringarna från sommaren 2014 om licenskrav för alla aktörer och tycker att det hade varit bra om de hade hunnit sätta sig så att effekterna syns innan nya ändringar kommer.

Sjögren säger också att utredaren hade kunnat titta också på andra delar av kreditgivningen, som exempelvis fakturakrediter och kreditköp.

””

Förslagen ska gå ut på remiss. Tanken är att åtgärderna ska börja gälla från den 1 juli 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons