Annons
Nyheter

Förtroendet för banker rasar

Förtroendet för bankerna har rasat till den lägsta nivån sedan mitten av 1990-talet. Mest ökar missnöjet med Nordea och Swedbank, visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) undersökning.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

SKI frågar sedan 1989 bankunderna hur nöjda de är och vid två tillfällen har förtroendet backat markant, under fastighetskrisen 1993 och i år. Andelen kunder som känner lågt förtroende har det senaste året ökat från 14 till 25 procent.

SKI:s vd Johan Parmler ser avsaknaden av personliga relationer som en orsak. Det personliga mötet kan stärka kundnöjdheten, men i dag sker bankkontakterna på de digitala plattformarna i stället för på bankkontoren, påpekar han i ett pressmeddelande.

Annons

Alla banker i studien tappar förtroende, utom Danske Bank, som går framåt. Men Länsförsäkringar Bank är fortsatt den som har nöjdast kunder, trots en liten nedgång sedan förra året.

Mest rasar förtroendet för Swedbank och Nordea. Den sistnämnda hamnar under den gräns där ett företag anses ha stora svårigheter att motivera kunderna att stanna kvar, medan Swedbank balanserar på den gränsen.

Andelen kunder som tycker att de har haft anledning att klaga på sin bank men inte har gjort det har ökat rejält, från 3 till 12 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons