Grekisk offensiv för stora EU-reformer
EU:s kris är i dag ett faktum, enligt Katrougalos.
””
I grunden säger han att han är optimistisk, just därför att läget är så akut.
””
Genomgripande reformer
Genomgripande reformer av EU:s institutioner behövs enligt Katrougalos, så att de folkvalda EU-parlamentarikernas inflytande ökar över institutioner som Europeiska centralbanken (ECB) och den så kallade Eurogruppen.
Just Eurogruppen, eurozonens finansministrar, ska på fredag ha ett av otaliga möten där hanteringen av Greklands djupa och drygt sjuåriga ekonomiska och finansiella kris blir huvudnummer. Som vanligt är det inför mötet in i det sista oklart om långivarna är nöjda med de åtstramningar och reformer Greklands regering har gjort.
I framtiden vill Katrougalos se nya eurogrupper för andra frågor än de finansiella, som arbetsmarknad och socialförsäkringsfrågor. Och så vill han bland annat att det skapas en pan-europeisk arbetslöshetsförsäkring.
TT: Hur skulle en sådan finansieras?
””
””
Sverige och Tyskland avgörande
Stockholmsbesöket ingår i en turné i EU-länder, där krislandet Grekland försöker bygga upp en allians med likasinnade inför EU-toppmötet om sociala frågor i Göteborg i höst.
Sverige och Tyskland är två EU-länder som Katrougalos ser som avgörande för att en utvidgning av den inre marknaden till att även omfatta socialpolitik ska fungera.
Det tyska valet i september kommer äga rum några månader före Göteborgsmötet och Katrougalos gör ingen hemlighet av att han gärna skulle se förändringar i Berlin. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har under krisen tillhört de tuffaste vad gäller villkor för grekiska nödlån och motståndet mot skuldlättnader.
””
Avvisar EU-moms
Katrougalos har i Stockholm bland annat träffat sin svenska kollega Ann Linde (S), fackliga företrädare och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
””
Hon avvisar samtidigt bestämt tanken på att ge EU rätt att beskatta medborgare eller företag.
””
TT