Annons
Nyheter

Hjärtat styr ofta val av utbildning

Den 18 april är sista ansökningsdag inför höstterminen på landets universitet och högskolor. Men hur bör man tänka när man väljer utbildning - med hjärtat eller hjärnan? I år kommer söktrycket av allt att döma att vara något mindre än tidigare år.(TT)
Publicerad 9 april 2017

I år kommer söktrycket av allt att döma att vara något mindre än tidigare år.

””

Men om man nu ändå bestämt sig - hur bör man tänka? Ska man följa sin magkänsla och satsa på drömyrket - eller bör man tänka strategiskt och välja en utbildning med jobbgaranti?

””
Annons

Samma då som nu

Några större förändringar i sökmönstret har UHR inte noterat. Vi människor tänker alltså på ungefär samma sätt nu som då.

””

De utbildningar som var populära för tio år sedan är så i dag också, även om "populär" är något av en definitionsfråga.

””

För om man i ordet populär lägger in flest antal sökande så är yrken som civilingenjör, sjuksköterska, jurist, lärare och ekonom de populäraste yrkena.

””

Om man däremot menar flest antal sökande per plats blir det ofta utbildningar med förhållandevis få platser, som veterinär, som är mest populära.

Tv-påverkan

Därmed inte sagt att det inte finns trender. För ett antal år sedan, när "CSI" gick på tv, blev utbildningar inom forensisk analys väldigt populära. Och efter att IT-bubblan sprack har antalet sökande till högskoleingenjör minskat med 80 procent. I motsatt riktning har lärarutbildningen gått där antalet sökande ökat kraftigt de senaste tio åren, även om behovet fortfarande är stort.

Enligt Torbjörn Lindquist är frågan om universitetens och högskolornas utbud i förhållande till samhällets behov komplex.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons