Annons
Nyheter

IF Metall: Olyckligt strategival

Ericssons nedskärningar är oacceptabla, enligt IF Metalls ordförande som efterlyser en annan strategi. Allianspartierna vill ha nya besked från näringsminister Damberg (S) om vägen framåt för svensk industri.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Fackförbundet IF Metalls ordförande Anders Ferbe är mycket kritisk till Ericssons besked att 3 000 jobb i Sverige försvinner.

””

Kritiserar strategi

Annons

IF Metall-basen betonar vikten av att hålla ihop ett företags forskning och utveckling med produktionen, som Ericsson nu drar ner på i Sverige.

””
””

Han anser också att företagets ledning satsat för lite på teknisk och strategisk utveckling.

””

"Återstår att se"

Beskedet är ett jättestort slag mot Sverige konstaterar även Per Holmberg, Unionens koncernfackliga ordförande på Ericsson.

””

Den eventuella nyrekryteringen av ingenjörer ser Per Holmberg som positiv. Men nu är det upp till bevis för företaget.

””

"Brutal påminnelse"

I ett mejl till TT kommenterar näringsminister Mikael Damberg (S) beskedet:

"Det är en svår stund för de många anställda och de orter som drabbas. Ericsson är ett viktigt företag för Sverige", skriver Damberg som håller en presskonferens med anledning av beskedet under eftermiddagen.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson kallar beskedet om neddragningar "en brutal påminnelse" om den hårda internationella konkurrens svenska företag möter.

””

Damberg till finansutskottet

Annons

Även Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson tolkar beskedet som ett kvitto på att den globala konkurrensen blir allt hårdare. Liberalerna vill kalla Mikael Damberg till finansutskottet för att förklara och presentera för riksdagen vilka åtgärder som regeringen planerar att vidta.

Att Ericsson kan komma att rekrytera 1 000 ingenjörer under kommande år visar att företaget är berett att satsa i Sverige, anser Mats Persson.

””

Centerledaren Annie Lööf kommenterar beskedet på Instagram:

"Ericsson är ett av Sveriges viktigaste och mest kända företag, vida känt i världen. Att de väljer att kraftigt dra ner på sin produktion i Sverige är en sorgens dag, för de anställda och deras familjer men också för Sverige som industrination", skriver Lööf.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons