Annons
Nyheter

Jätteföretag på obestånd oroar Balkan

Kroatiens största arbetsgivare Agrokor kämpar mot ett förkrossande skuldberg och 60 000 anställda kan snart stå utan jobb. Landets regering gör nu vad den kan för att rädda jätteföretaget med verksamhet och anställda i flera länder på Balkan.(TT)
Publicerad 8 april 2017

Agrokor sysselsätter 60 000 personer i Kroatien, Serbien, Bosnien och Slovenien. Företagets huvudsakliga verksamhet är detaljhandelskedjan Konzum men Agrokor ägnar sig även åt jordbruk, livsmedelsproduktion, turism och distribution.

Förutom de som är anställda hos företaget berörs även leverantörer, som inte fått betalt på flera månader och som nu oroas över att de inte ska ha någon att leverera till i framtiden.

Annons

Agrokors skulder uppgick i september 2016 till drygt 6 miljarder euro - en alarmerande summa för ett företag vars intäkter på 6,7 miljarder euro står för 15 procent av Kroatiens BNP.

En del verksamheter inom företaget har fått sina konton frysta på grund av obetalda skatter och skulder till leverantörer.

Ryska kreditgivare

Den största kreditgivaren till Agrokor är de statsägda ryska bankerna Sberbank och VTB. Enligt analytiker har Agrokors skuldberg växt genom aggressiv expansion och dyra lån som nu har blivit ohanterbara för företaget.

””

Agrokor, som ägs av den kroatiske affärsmannen Ivica Todoric, är nästan lika viktigt för Kroatien som turismen, som tog landet ur en sex år lång recession 2015.

Krislag mot kollaps

Bedömare fruktar att landet åter kastas in i lågkonjunktur om Agrokor kollapsar. Inför den insikten antog Kroatiens parlament i torsdags en lag som ska möjliggöra rekonstruktion av stora företag som Agrokor och därmed skydda landets ekonomi. Oppositionen var dock kritisk och hävdar att lagen inte skyddar de anställda och små leverantörer utan bara företagens ägare.

Agrokor gjorde förra veckan en överenskommelse med sex av sina kreditgivare, med de ryska bankerna i spetsen, om att frysa återbetalningarna och att få ett ospecificerat kassatillskott. Dessutom tillsattes en rekonstruktör med uppgift att rädda företaget. Han sade dock att han inte var säker på att Agrokor går att rädda.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons