Annons
Nyheter

Malaysisk mutskandal växer

Den statliga investeringsfonden 1MDB, grundad av Malaysias premiärminister Najib Razak, fortsätter att skapa rabalder. Justitiedepartementet i Schweiz har hittat fler misstänkta transaktioner med den schweiziska finanssektorn.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Den statliga investeringsfonden 1MDB, grundad av Malaysias premiärminister Najib Razak, fortsätter att skapa rabalder.

Justitiedepartementet i Schweiz har hittat fler misstänkta transaktioner med den schweiziska finanssektorn. Enligt myndigheterna finns bevis på att uppemot 800 miljoner dollar, eller sju miljarder kronor, kan ha förskingrats i ett bedrägeriupplägg med inslag av pyramidspel. Tillgångar från fonden ska ha passerat en fond i Singapore.

Annons

Razak lanserade fonden 2009 för att investera i projekt för ekonomisk utveckling. Fonden ska sedan ha finansierat bland annat en Hollywoodfilm, fastigheter och konstinköp. Razak hamnade i blåsväder när en stor summa pengar upptäcktes på hans privata konto. Enligt honom var det en gåva från den saudiska kungafamiljen.

Skandalen innehåller förutom en stämning från Malaysias förre premiärminister även en stämning från USA:s justitiedepartement.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons