Annons
Nyheter

Nu är tvåkronan tillbaka

Lättare, mer allergivänliga och en nygammal valör som gör comeback. Nu är de nya kopparfärgade en- och tvåkronorna och de guldfärgade femkronorna här. Mynt till ett värde av 2,5 miljarder kronor som finns i svenska hem blir värdelösa i juni nästa år.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Inför ett stort pressuppbåd häller riksbankschefen Stefan Ingves upp de drygt 300 kronorna ur glasburken som han har med sig till växlingskontoret. Nu börjar nästa fas i Riksbankens sedel- och myntutbyte.

””

Den 30 juni 2017 blir de nuvarande en-, två- och femkronorna värdelösa och genomsnittssvensken har cirka 780 kronor i mynt hemma, enligt Riksbanken.

Annons

Mynt- och sedelbytet har flera orsaker.

””

Lättare och allergivänligare

För ett år sedan presenterades fyra nya sedlar. Nu kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna som, likt de som kom i fjol, har nya säkerhetsdetaljer. Om man vickar på de nya sedlarna syns en färgskiftning och en rörelse i vissa detaljer på sedeln.

””

De nya mynten är nästan hälften så tunga som de gamla, och är nickelfria av allergiskäl.

””

Fyller på depåer

Att de nya mynten och sedlarna blir giltiga innebär inte att det omedelbart går att få en ny femhundring eller tvåkrona i handen.

””

För att växla in dina gamla mynt gäller det att hitta en bank eller ett växlingskontor som har kontanthantering. Avgiften kan variera mellan noll kronor upp till 15 procent av beloppet som ska växlas in.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons