Nyheter

Storskörd och trädgårdsäpplen pressar priser

Extremvädret har varit förödande för stora delar av lantbruket, men bland äppelodlare välkomnas värmen. Nu har det omfattande arbetet med att plocka frukten påbörjats. Fram till i början av november kommer tusentals ton äpplen att skördas i Sverige.(TT)
Publicerad 12 augusti 2018

Fram till i början av november kommer tusentals ton äpplen att skördas i Sverige. Den del av frukten som inte går på export eller till exempelvis musterier hamnar i slutändan i svenska livsmedelsbutiker.

14 000 ton

Årets skörd har redan satt i gång och i Skåne, Blekinge, Småland samt i Östergötland råder bråda tider, enligt det odlarägda medlemsföretaget Äppelriket Österlen. Tack vare en mycket varm och solig sommar räknar vd Henrik Stridh med stora volymer.

””

En av de nära 100 ägarna av Äppelriket Österlen är Kivik Holding, koncernen bakom bland andra Kiviks Musteri och Åkessons Vin. Även de tror på en stark äppelskörd.

””

Rekordskörd inget mål

Även om volymerna är större så är företagsledarna försiktiga med att kalla det en rekordskörd. För deras verksamhet är kraftiga upp- och nedgångar i mängden frukt något man försöker undvika.

””

Enligt hans bedömning kommer omsättningen för odlarnas frukt uppgå till 120 miljoner kronor i år. Efter att Äppelriket Österlens omkostnader har täckts betalas sedan resten ut till ägarna.

Trädgårdsäpplen utmanar

Men när förutsättningarna är såpass goda som i år möter odlarna konkurrens från äppelträden i våra trädgårdar. Och med större volymer följer en viss prispress nedåt för svenska äpplen i butik.

””

Omkring tre tiondelar av all äpplen som säljs i dagligvaruhandeln är odlade i Sverige, resten står importerad frukt för. Den stora utmaningen för Stridh och hans ägare är att möta den jämna kvalitet som utländska producenter erbjuder i fruktdisken.

””

TT