Nyheter

Världens lägsta bensinpris ska höjas

Har krisen i Venezuela hunnit ifatt världens billigaste bensin? Det tycker president Nicolás Maduro, som nu säger att de dyra subventionerna ska skalas ner. - Bensinen måste säljas till internationella priser, för att förhindra smuggling till Colombia och Karibien, säger Maduro i ett tv-tal.(TT)
Publicerad 14 augusti 2018
””

Priserna på fossila bränslen i Venezuela har i decennier varit omtalade världen över som makalöst låga. Ett stående skämt, som är helt sant, är att det kostar avsevärt mer att köpa en glass på macken än att fylla tanken.

Och även om det handlar om mångdubblingar blir de höjningar Maduro nu presenterar i praktiken ytterst blygsamma i hyperinflationens Venezuela. 91-oktanig bensin höjs från 0:07 till 1 bolivar. 95 oktan höjs från 0:097 - ett pris som legat fast i många år - till 6 bolivar.

Med utländska ögon kan man fortfarande säga att det är gratis, eftersom inflationen gjort bolivaren i stort sett värdelös. Exempelvis får man betala över två miljoner bolivar för en kopp kaffe ute på stan i Caracas, har venezuelanska medier rapporterat.

Ändå återstår det att se hur det går med reformen. Maduro har aviserat höjningar tidigare. Och flera regeringar i regionen, såsom Brasilien och Haiti, har på sistone - efter våldsamma protester - ställt in planer på att stryka mångmiljardsubventioner av fossila bränslen.

Enligt tidigare beräkningar kostar bensinsubventionerna i Venezuela 12,5 miljarder USA-dollar per år, skriver Reuters.

Venezuelas ekonomi har nästan kollapsat på grund av oljeberoende, vanstyre och konflikter med omvärlden de senaste åren. Över en miljon desperata invånare har flytt till grannländerna Brasilien och Colombia.

TT