Nyheter

Carlfestivalen får demokratifokus

Nu är programmet klart för årets upplaga av Carl International Film Festival i Karlskrona. Festivalen, som riktar in sig på film från Östersjöområdet, arrangeras för andra gången och bjuder bland annat på 40 programpunkter och 10 långfilmspremiärer. Årets fokus är demokrati.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Nu är programmet klart för årets upplaga av Carl International Film Festival i Karlskrona.

Festivalen, som riktar in sig på film från Östersjöområdet, arrangeras för andra gången och bjuder bland annat på 40 programpunkter och 10 långfilmspremiärer.

Årets fokus är demokrati.

"Vi tar ett fast grepp kring våra värdeord öppenhet, frihet och fred. Det är valår och vi vill lyfta betydelsen av att värna våra demokratiska grundvärderingar", säger festivalchefen Henrik J P Åkesson i ett pressmeddelande.

I festivalens tävling deltar tio filmer från Östersjöländerna, verk som arrangörerna anser dela festivalens värderingar om öppenhet och frihet. Bland dem finns "Gräns" av Ali Abbasi, som inleder festivalen, tyska Christian Petzolds "Transit", som får Sverigepremiär, och ryska Elizaveta Stisjovas "Suleiman mountain" (Sulayman too), som får nordisk premiär.

Filmerna tävlar om pris för bästa regi och manus, och vinnarna tillkännages den 28 augusti.

Carl International Film Festival pågår 24-29 augusti.

TT