Annons
Nyheter

Champagne när Dylan fick Nobelmedaljen

Glatt humör, tolv akademiledamöter, en guldmedalj och champagne. Bob Dylan har till slut tagit emot sin Nobelmedalj.(TT)
Publicerad 2 april 2017

När Svenska Akademien träffade Bob Dylan i går kväll för att till slut dela ut litteraturpristagarens Nobelmedalj- och diplom var det en "privat, liten och informell" ceremoni, skriver ständiga sekreteraren Sara Danius på sin blogg:

"Det var god stämning. Champagne intogs. En lång stund ägnades åt att titta närmare på guldmedaljen, särskilt den vackert utformade baksidan som visar en ung man som sitter under ett lagerträd och lyssnar till Musan", skriver hon.

Annons

Följdes av spelning

Efter medaljutdelningen begav sig ledamöterna till Waterfront i Stockholm, där Dylan spelade - och inte med ett ord nämnde Nobelpriset.

Utnämningen av Bob Dylan som litteraturpristagare har förmodligen gett Svenska Akademien ett och annat grått hår. Först fick man helt enkelt inte tag på sin 75-årige pristagare, och länge var det oklart om han skulle delta vid prisutdelningen och festligheterna i Stadshuset i Stockholm i december i fjol.

Det gjorde han inte, i stället lästes hans tacktal upp av USA:s dåvarande ambassadör i Sverige och rockstjärnan Patti Smith framförde hans låt "A hard rain's a-gonna fall".

Inspelad föreläsning

Därefter kom nästa aber: För att få ta emot prissumman på åtta miljoner kronor måste Nobelpristagarna hålla en föreläsning senast ett halvår efter Nobelfesten. Hur skulle det bli med Dylan? I slutet av mars kom beskedet att "en inspelad sådan av något slag är att vänta", men när, var, om eller hur den ska sändas är oklart.

Men medaljen har han nu alltså fått, och konserten som följde var enligt Danuis "extraordinär".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons