Annons
Nyheter

Filmrecension: Inferno

Symbolexperten Robert Langdon hamnar i bryderi igen. "Inferno" är den tredje filmen som bygger på Dan Browns populära böcker. Men hur många gånger kan ett koncept upprepas?(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Dan Browns roman "Da Vinci-koden" blev ett bladvändarfenomen i början på 00-talet med sin mix av historia, konspirationsteorier och religiös symbolik. Boken var som gjord för att filmas, liksom föregångaren "Änglar och demoner", som även den landade på filmdukarna så småningom. Redan då kändes konceptet smått uttjatat. "Inferno" har med andra ord en del att bevisa.

Tyvärr väljer Ron Howard (som också regisserade föregångarna) den enkla lösningens väg.

Annons

Än en gång hamnar den amerikanske symbolprofessorn Robert Langdon (Tom Hanks) mitt i ett bisarrt mysterium med Italien som skådeplats. Det tar bara lite längre tid innan Langdon kommer igång med att lägga sitt smarta pussel, eftersom han vaknar på ett sjukhus med minnesförlust. Knappt har han kommit till sans innan en kvinnlig polis dyker upp och med "Terminator"-lik övertygelse försöker ta livet av honom. Langdon tar till flykten med en ung kvinna, läkaren Sienna (Felicity Jones), vid sin sida.

För den som sett "Da Vinci-koden" eller "Änglar och demoner" blir det här snabbt ointressant. Howard jobbar med vänsterhanden. Han kopierar in de tidigare filmernas koncept och slänger in lite fula specialeffekter i form av syner i Langdons skadade hjärna, roligare än så blir det inte.

Dessutom är det svårt att hänga med. Inte bara får man ytterst sparsam bakgrundsinformation om filmens huvudperson (att han tappat minnet hjälper inte direkt). Det är också lite oklart vem som är ute efter honom, och varför. Ett supersmittsamt pestvirus som hotar utplåna halva mänskligheten är i alla fall jaktens mål.

Dan Browns böcker har alltid försökt vara lite smartare än vad de är, filmerna gör tyvärr inte berättelserna bättre. "Inferno" känns som att tugga på ett gammalt tuggummi som tappat all smak.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons