Annons
Nyheter

Filmrecension: Masterminds

En medelmåtta upplever sitt livs största stund när han genomför ett rekordstort värdetransportrån. Komedin "Masterminds" skildrar händelsen, dessvärre utan att leva upp till filmskaparnas humoristiska ambitioner.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Med sin långfilmsdebut "Napoleon Dynamite", om en nörd som stakade ur en självklar plats åt sig själv i en popularitetsdriven high school-miljö, ristade regissören Jared Hess in en speciell liten plats i hjärtat på alla som ömmar för knasiga figurer och revanschberättelser.

I "Masterminds" hämtar Hess inspiration från verkligheten för att upprepa konceptet. Här handlar det om den godtrogne värdetransportväktaren David Ghantt (Zach Galifianakis), som lånat frisyr från den svenske rockstjärnan Ebbot Lundberg men i övrigt saknar allt av det som kan definieras som cool. Han är helt enkelt en genomtöntig, hyvens kille med ett hyvens jobb och ett urbota trist liv.

Annons

Allt förändras när han faller för Kelly (Kristen Wiig), den nya tjejen på firman. Innan David vet ordet av har han dragits in i ett planerat rån mot sin arbetsgivare, en idé kläckt av Kellys dumlistige barndomsvän Steve (Owen Wilson). Med en ofattbar stor dos tur lyckas David genomföra kuppen. Bytet blir rekordstort. Men medan David ligger lågt i Mexiko planerar Steve att röja honom ur vägen för att roffa åt sig rubbet.

"Masterminds" är en film som slår knut på sig själv för att vara rolig. Nästan varje humorakt toppas med någonting extra, som om Jared Hess inte litar på berättelsens inneboende potential. De knäppa rollfigurerna spelas av ytterst dugliga komiker (utöver ovan nämnda sticker till exempel "Ghostbusters"-stjärnorna Kate McKinnon och Leslie Jones ut), de trashiga miljöerna, alla skrikiga 90-tals-outfits och en helt osannolik historia borde utgöra rent humorguld.

Ändå fungerar det inte.

"Masterminds" bjuder på en handfull briljanta scener, som när överklassnobben Doug (Ken Marino) förstör en hemlig avlyssning för FBI genom att andas ljudligt genom sin visslande näsa. Men på tok för mycket slarvas bort däremellan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons