Nyheter

Lundgren och Haag reser genom musikhistorien

Lotta Lundgren och Erik Haag dammar av SVT:s tidsmaskin och ger sig ut på en ny resa. Den här gången byter de mat mot musik och skildrar ett Sverige i förvandling genom ett svenskt popbands uppgång och fall.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

I SVT:s kommande satsning "Bandet och jag" bildar Lotta Lundgren och Erik Haag det fiktiva bandet LEKO tillsammans med Kakan Hermansson och Olof Wretling.

Kvartetten tar sina första toner i 1970-talets folkmusikinspirerade proggrörelse för att sedan förvandlas till dansbandsschlager. På 80-talet upptäcker de syntmusik, för att sedan splittras och satsa på solokarriärer.

””

Inspelningen pågår

Programmet är tänkt att bli fyra avsnitt och det spelas in just nu tillsammans med producenten och regissören Karin af Klintberg.

””

Som vanligt när Haag och Lundgren reser i tiden handlar det om mer än bara omoderna frisyrer och, i det här fallet, musik. Tittarna ska få en större berättelse också, den om ett land i omvandling.

Kollektiv till individualism

””
””

Specialskrivna låtar

I varje avsnitt framför bandet en låt typisk för tidens anda, specialkomponerad av den rutinerade musikproducenten och "Idol"-jurymedlemmen Alexander Kronlund.

Genom sitt matkunnande var Lotta Lundgren kanske mer på hemmaplan i "Historieätarna". Men hon saknar inte musikalisk erfarenhet. Hon sjöng nämligen i några band på 90-talet, avslöjar hon.

””
””

"Bandet och jag" har premiär i vår.

Rättad: I en tidigare version av den här textens faktaruta angavs ett felaktigt årtal rörande Erik Haags programledarskap i Melodifestivalen.

TT