Nyheter

Ny bok om Trump: "Han är en idiot"

Den legendariske journalisten Bob Woodward har skrivit en bok om Donald Trumps tid i Vita huset - och han väjer inte för smaskiga detaljer om medarbetarnas frustration över Trumps paranoia och dagliga utbrott. "Han är en idiot.(TT)
Publicerad 4 september 2018

Uppgifter om att allt inte står rätt till bakom kulisserna i Vita huset har florerat länge. Men få har intervjuat så många förstahandskällor och vittnen, och få har kommit över så uppseendeväckande citat från presidentens alla män och kvinnor som Bob Woodward i boken "Fear".

Den 448 sidor långa boken är inte släppt ännu, men enligt The Washington Post beskriver den en "administrativ statskupp" och presidentämbetets "nervösa sammanbrott". Medarbetare talar om hur de tar bort information från Trumps skrivbord så att han inte ska se den och samarbetar för att kontrollera hans impulser så att katastrofer kan undvikas.

"En idiot"

Flera högt uppsatta källor delar med sig av nedsättande kommentarer om presidentens bristande kunskaper om världen och hur regeringen fungerar. Försvarsminister Jim Mattis citeras prata om Trump som en man med en förståelse av världen på nivå som "en tio- eller elvaåring", skriver Woodward.

I ett möte ska stabschefen John Kelly ha varit så frustrerad att han sagt om Trump att "Han är en idiot. Det är meningslöst att försöka övertala honom om någonting. Han har helt tappat det, vi är i Crazytown. Jag vet inte ens vad någon av oss gör här. Det här är det värsta jobb jag har haft".

Kellys företrädare, Reince Priebus, ska ha kallat Trumps sovrum, där presidenten oförtrutet tittar på kabel-tv och twittrar, för "Djävulens verkstad".

Spänning i Vita huset

Inför boksläppet uppges stämningen i Vita huset vara spänd. Trump har i ett telefonsamtal med Woodward beklagat att han själv inte fått komma till tals i boken.

Bob Woodward avslöjade tillsammans med Carl Bernstein den så kallade Watergate-skandalen, som tvingade president Richard Nixon att avgå 1974. Bernstein har i sommar varit en av Trumps måltavlor på Twitter, där reportern anklagats för att hitta på nyheter.

"Fear" släpps den 11 september i USA.

TT