Annons
Nyheter

Ny film om skjutningar ska döda fördomar

Brödrakärleken ställs på sin spets i bioaktuella filmen "Den enda vägen" - efter en skottlossning som till viss del påminner om serieskjutningarna som spred skräck i Malmö. Filmen handlar om kampen mot fördomar och kriminalitet som sista utvägen.(TT)
Publicerad 3 april 2017
””

Mer specifikt för just filmen: Man behöver inte vara kriminell bara för att man blir beskjuten i en fin bil, resonerar Concha. Han har skrivit manus tillsammans med hustrun Claudia Galli Concha och är uppvuxen i Malmöområdet Lindängen, där filmen utspelas.

””

Skådespelaren Mikael Cvetkovic, som har en av huvudrollerna, berättar att han känner igen sig i flera fördomar som luftas i filmen.

””
Annons

Serieskjutningar i Malmö

Brödraduon Daniel "Lilleman" Cvetkovic och Mikael Cvetkovic är uppvuxna på Lindängen i Malmö och i filmen spelar de bröder i området. Rollfigurerna Michel och Alex knegar på verkstad och drömmer om att avancera genom truckkörkort. Men när en maskerad man skjuter mot dem en kväll vänds vardagen upp och ner. Lillbrorsan skadas allvarligt och för att skramla ihop pengar till en viktig operation utomlands dras storebrorsan allt längre ner i mörkret, in i den kriminella världen.

Skräcken som spreds bland Malmöbor under serieskjutningarna 2009 och 2010 ligger som ett tungt känslotäcke över filmens handling. När den maskerade mannen i "Den enda vägen" skjuter mot människor med utländskt utseende drar säkert många paralleller till den dömde seriemördaren Peter Mangs skott.

””

Samtidigt vill inte regissören dra stora kopplingar till de verkliga skjutningarna i Malmö. Filmen är ingen dokumentär.

””

Magkänslan sade nej

Debuten som skådepelare var inte helt given för bröderna Cvetkovic. Men båda är glada för att de till slut tackade ja.

””

I flera år har Manuel Concha arbetat för att finansiera sitt filmprojekt och hitta en distributör, att göra en långfilm av den hyllade novellfilmen "Batter".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons