Annons
Nyheter

Oscarsbelönad regissör har avlidit

Den legendariske polske filmregissören Andrzej Wajda har avlidit 90 år gammal, rapporterar polska medier. Wajda fick en heders-Oscar år 2000 och lämnar efter sig en rad hyllade filmer.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Flera av Wajdas verk är inspirerade av hans hemlands turbulenta historia, bland annat "Aska och diamanter" (1959) och "Marmormannen" (1977). Hans sista film "Massakern i Katyn" Oscarsnominerades 2008 och berättar den tragiska historien om hans egen far under andra världskriget.

Wajda debuterade som långfilmsregissör med "En generation" från 1955, som skildrar unga polackers uppväxt i Warszawa under den tyska ockupationen.

Annons

Wajda belönades med en heders-Oscar för sitt livsverk 2000 och med Guldpalmen i Cannes för dramadokumentären "Järnmannen" (1981). Den gjordes i samarbete med fackföreningsrörelsen Solidaritet och är en kritisk skildring av Polen under kommunismen.

Den polske regissören Krzysztof Piesiewicz kallar Wajda "en stor konstnär" och hyllar honom för hans "magnifika gestaltning av vår identitet". "Den polska filmvärlden kommer att sörja länge", skriver kritikern Tomasz Raczek på Twitter.

Enligt en icke namngiven vän till familjen avled Andrzej Wajda på sjukhus efter att ha drabbats av lungsvikt och legat i koma i flera dagar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons