Annons
Nyheter

Persbrandt som "ikonen" Hammarskjöld

Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i krigsdramat "Belägringen av Jadotville", med premiär på Netflix på fredag. - Det här var en liten roll med en hedersam bakgrund, säger Persbrandt. "Belägringen av Jadotville" bygger på en sann historia.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

"Belägringen av Jadotville" bygger på en sann historia. Filmen utspelar sig 1961 och skildrar hur en FN-styrka bestående av 150 irländska soldater belägrades av tusentals kongolesiska soldater, ledda av belgiska och franska legosoldater, i flera dagar i Jadotville i det som i dag är Kongo-Kinshasa.

FN-soldaterna skickades till Kongo på order av Dag Hammarskjöld, en person som Mikael Persbrandt beskriver som "en ikon utifrån det arbete han gjort".

””
Annons

Integritet

Som förberedelse för rollen studerade Mikael Persbrandt gamla journalfilmer för att få en uppfattning om hur Dag Hammarskjöld förde sig.

””

Dag Hammarskjöld beskrivs ofta som en person med oerhörd integritet. Mikael Persbrandt skrattar åt tanken på att bli jämförd med generalsekreteraren, men skådespelaren som på senare tid alltmer har tagit kontrollen över hur, var och när han låter sig intervjuas fastnar ändå vid just det ordet - integritet.

””

Drömrollen

Dag Hammarskjöld är Mikael Persbrandts första filmroll som bygger på en historisk förlaga. Förhoppningsvis är det inte heller den sista, säger han. Det finns nämligen en person som Persbrandt drömmer om att få gestalta: Axel von Fersen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons