Annons
Nyheter

Regeringen ser över bio-åldersgräns

Barn mellan 11 och 14 år ska kunna se biofilm med 15-årsgräns i sällskap av en vuxen. Det vill regeringen, som hoppas kunna se lagen träda i kraft nästa år. Regeringen vill ändra i lagen så att dagens 15-årsgräns för offentligt visad film omfattas av ledsagarregeln.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Regeringen vill ändra i lagen så att dagens 15-årsgräns för offentligt visad film omfattas av ledsagarregeln.

””

Föräldrar ska besluta

Annons

I dag kan en film på bio få åldersgränserna 7, 11 och 15 år. Åldersgränserna beslutas av Statens Medieråd och kompletteras av ledsagarregeln. Den innebär att biofilmer med 7- respektive 11-årsgräns får ses av barn yngre än den beslutade åldersgränsen om de gör det tillsammans med en vuxen.

Det är också Statens Medieråd som haft i uppdrag att se över möjligheten att utvidga ledsagarregeln. Lagändringen innebär att barn mellan 11 och 14 år kommer att kunna se filmer med 15-årsgräns på bio, så länge de gör det i sällskap med en myndig person. En titt på dagens biorepertoar visar att exempelvis skräckfilmerna "Blair witch" och "Don't breathe" eller gangsterskildringen "Suburra" därmed skulle kunna ses av 11-14-åringar.

””

Lagändring i mars

Remissinstanserna stödjer i stort förslaget, men Barnombudsmannen vill behålla den strikta 15-årsgränsen för filmer som innehåller så kallade skadliga våldsskildringar, med motiveringen att barn har rätt att skyddas mot information som kan vara till fara för deras välbefinnande.

Lagen om den utvidgade ledsagarregeln är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2017, enligt Kristoffer Talltorp.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons