Annons
Nyheter

Samarbete ska stärka lokal konst

15 miljonprogramsområden har valts ut i regeringens satsning "Konst händer". - Alla ska få ta del av den nutida konsten, och den finns inte alltid representerad i miljonprogrammen, säger projektchef Lena From på Statens konstråd.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

I Tynnered utanför Göteborg ska högstadieskolan, efter misslyckade försök att bryta en nedåtgående spiral, läggas ner. Granne med skolan ligger fritidsgården Tyrolen vars ungdomar länge drivit frågan om ökad trygghet och mer inflytande i området, berättar ungdomskonsulenten Samuel Venegas.

Med hjälp av "Konst händer" hoppas man åstadkomma såväl möten med den lokala förvaltningen som en bättre miljö.

””
Annons

Tynnered är ett av de 15 miljonprogramsområden som vaskat fram ur totalt 153 ansökningar. Regeringen har avsatt 25 miljoner kronor under tre år, och en grundförutsättning har varit att konstprojekten ska utformas tillsammans med de boende.

””

I regeringens direktiv sägs också att man ska inrikta sig på områden med lågt valdeltagande och utveckla metoder för medborgarinflytande.

Inleder samarbete

Projekten handlar till stor del om att skapa nya mötesplatser eller utveckla de befintliga. Som exempel kan nämnas Norrköping, där nyanlända arkitekter vill bygga till en mötesplats i området Hageby. I Jordbro i Haninge vill kulturföreningarna öppna den i dag slutna och stängda arkitekturen i kultur- och föreningshuset i centrum; det ska synas vad som pågår.

Lindängen i Malmö ska satsa mer på konstverk i gaturummen. I Hammarkullen i Göteborg har en grupp kvinnor gått samman för att bevara det nedläggningshotade badhuset, som varit en viktig mötesplats. Badet har nu räddats, och konstrådet ska samarbeta med lokala krafter kring renoveringen.

Skapar möten

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons