Nyheter

Van Gogh-regissör bryr sig inte om sanningen

Det har gjorts minst tolv spel- och dokumentärfilmer om Vincent van Gogh. Nu kommer nästa. Den heter "Vid evighetens port", är regisserad av Julian Schnabel och har Willem Dafoe i huvudrollen. - Det viktigaste för mig var att jag var tvungen att lära mig måla.(TT)
Publicerad 4 september 2018
””

Schnabels film handlar om van Goghs år i Arles och följer honom fram till hans död. Dafoe har i den stjärnspäckade rollistan sällskap av kollegor som Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Mathieu Amalric, Rupert Friend och Emmanuelle Seigner. När teamet möter pressen är det bara Schnabel och Dafoe som sitter på podiet - de andra får, efter att ha blivit presenterade, sätta sig nere i salen.

Och det är nog lika bra det, för detta blir Julian Schnabels enmansshow. Han till och med svarar på några av de få frågor som Dafoe får.

"Bryr mig inte"

Schnabel blir själv tillfrågad om de händelser i filmen som är uppdiktade eller som är kontroversiella - som huruvida van Gogh blev skjuten av två pojkar eller begick självmord, och är den bok med skisser som återfanns för några år sedan äkta? Filmen hävdar det, medan van Gogh-kännare hävdar motsatsen.

””
””

Dafoe förstavalet

””

Schnabel säger att alla skådespelare var hans förstaval, och om Willem Dafoe säger han:

””

"Vid evighetens port" kommer att gå upp på biografer i Sverige senare i vinter.

Rättad: Filmen kommer att heta "Vid evighetens port" i Sverige.

TT