Annons
Nyheter

Alma-pristagaren: Jag ska köpa ett par byxor

Årets Alma-pristagare tecknar änder, bajsprydda mullvadar och tulpaner. Men i själva verket handlar det om livsavgörande frågor som förhoppningsvis kan få barn och vuxna att prata med varandra. En halvtimme efter tillkännagivandet är årets pristagare Wolf Erlbruch fortfarande närmast chockad.(TT)
Publicerad 4 april 2017

En halvtimme efter tillkännagivandet är årets pristagare Wolf Erlbruch fortfarande närmast chockad. Märkbart tagen står han ute i sin trädgård i tyska Wuppertal och försöker lågmält greppa att han fått årets Astrid Lindgren Memorial Award.

””

Bajskorv i huvudet

Annons

Wolf Erlbruch debuterade 1985 med bilderna till James Aggreys "Örnen i hönsgården" men genombrottet kom fem år senare med "Det var det fräckaste!", ett samarbete med Werner Holzwarth. Boken, hans kanske mest kända, finns utgiven på svenska, och handlar om en arg mullvad som träffas av en bajskorv i huvudet och sedan ger sig ut på jakt efter den skyldige.

Även de böcker som Wolf Erlbruch själv har skrivit texterna till handlar om djur.

””

Människor är helt enkelt inte lika intressanta att teckna.

””

Små förlag

I Sverige är det de små förlagen som satsat på att ge ut hans berättelser. Inte heller i hemlandet har Wolf Erlbruchs böcker trots flera internationella priser och hyllningar från kritiker blivit några kommersiella storsäljare. Hans mest rosade titel, allåldersboken "Anden, Döden och Tulpanen" handlar om en and som möter Döden, och har blivit teater bland annat på Unga Dramaten i Stockholm. Replikskiftet mellan fågeln och döden tangerar Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet", konstaterade Mats Kempe, medlem i Alma-juryn i sin recension av boken i Dagens Nyheter.

Wolf Erlbruch säger att han framför allt har velat föra barn och föräldrar närmare varandra.

””
””

Nu får du fem miljoner kronor i prispengar, vet du hur du ska använda dem?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons