Nyheter

Wallström om Anna Lindh: Saknad av många

Det har gått 15 år sedan Anna Lindh mördades. - Hon är saknad av väldigt många, säger utrikesminister Margot Wallström (S). Anna Lindh överfölls och knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003.(TT)
Publicerad 11 september 2018

Anna Lindh överfölls och knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003. Den socialdemokratiska utrikesministern avled dagen efter av sina skador på Karolinska sjukhuset, 46 år gammal.

Femton år senare blåser höstvindar över Katarina kyrkogård i Stockholm när en liten grupp socialdemokrater med statsminister Stefan Löfven i spetsen lägger blommor på hennes grav. Ingen av dem vill säga något om det pågående arbetet med att bilda regering, men Margot Wallström pratar om Anna Lindh.

””

"Är saknad"

Anna Lindhs politiska gärning tog fart på allvar när hon 1984 valdes till SSU:s ordförande, den första kvinnan på den posten. Hon blev senare riksdagsledamot, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm, miljöminister och utrikesminister. Som det senare var hon ansvarig när Sverige höll i ordförandeklubban i EU under den första halvan av 2001.

Anna Lindh var också drivande på ja-sidan i eurofolkomröstningen två år senare.

””

"Dramatisk historia"

Valrörelsen blåstes av i samband med Anna Lindhs död, men omröstningen genomfördes som planerat några dagar senare, den 14 september 2003. Hennes mördare, Mijailo Mijailovic, avtjänar sedan den andra december 2004 ett livstidsstraff för mordet och sitter sedan några år tillbaka på en rättspsykiatrisk klinik.

””

TT