Annons
Nyheter

Afghaner kan återsändas med tvång

Tusentals afghaner utan asyl kan skickas hem efter att Sverige och Afghanistan slutit ett återtagandeavtal. - Det är en framgång för Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S). Avtalet förhandlades klart i Kabul i söndags, men skrevs under i Bryssel i onsdags.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Avtalet förhandlades klart i Kabul i söndags, men skrevs under i Bryssel i onsdags. Afghanistan åtar sig nu att ta emot sina egna medborgare som inte fått uppehållstillstånd i Sverige, även om återsändandet sker under tvång.

””

Avtalet träder i kraft omedelbart och berör i ett första skede de 838 afghaner som i dag är inskrivna hos Migrationsverket och som har ett laga kraftvunnet utvisningsbeslut. Ytterligare 36 000 afghaner väntar på besked om sin asylansökan.

Annons

Under tvång

Hittills i år har omkring 700 fått återvända till Afghanistan. Det har framförallt handlat om frivilliga återvändande. Johansson påpekar att när det gäller återsändande under tvång så har det saknats ett "stabilt avtalsförhållande", vilket inneburit svårigheter när återsändanden ska verkställas.

””

Johansson uppger att avtalet innebär att Afghanistan nu ska leva upp till internationella förpliktelser om att ta emot sina egna medborgare och se till att de inte utsätts för trakasserier eller förföljelser. Ensamkommande minderåriga ska bara skickas tillbaka om det finns ett lämpligt mottagande, till exempel genom familjemedlemmar.

Enligt Johansson finns inga kopplingar till löften om svenskt bistånd i avtalet.

””

Fler länder

Däremot står det inskrivet att Sverige ska ge ett återetableringsstöd till de personer som reser hem. Det stödet har funnits sedan tidigare och innebär 30 000 kronor för en person och upp till 70 000 kronor för en familj.

Även Finland och Tyskland har i veckan ingått avtal med Afghanistan. De bilaterala avtalen bygger på ett ramavtal som EU nyligen ingick med Afghanistan.

Förra året sökte sig 213 000 migranter och asylsökande från Afghanistan till EU, varav de flesta hade Tyskland och Sverige som slutmål. Även om många får asyl i EU, så räknade EU-kommissionen i våras med att mer än 80 000 kan komma att återsändas.

Sverige använder sig av egna chartrade flyg vid återsändande, men det finns även möjlighet att samarbete med andra EU-länder. Enligt EU:s ramavtal ska antalet som återsänds under tvång på ett flyg kunna uppgå till 50 personer. På sikt kan den andelen komma att utökas. EU och Afghanistan ska undersöka möjligheterna att bygga en särskild terminal på Kabuls flygplats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons