Annons
Nyheter

Äldre lider av sömnbrist

Äldre människor behöver inte mindre sömn än yngre. Orsaken till att de ofta sover mindre är helt enkelt att de inte kan sova, enligt en ny studie. Effekten blir en ständig sömnbrist, vilket kan leda till demenssjukdomar som alzheimer.(TT)
Publicerad 9 april 2017

Svårigheterna att sova tillräckligt länge, beror på att nervcellerna som reglerar vår sömn långsamt bryts ned och sönderfaller. Resultatet blir kortare och mer avbrutna sömnperioder.

De flesta vuxna uppger oftast att de inte känner sig trötta. Men det kan bero på att de vant sig vid en ständig sömnbrist och inte längre vet hur det är att känna sig helt utvilad.

Annons

Studien, som publiceras i tidskriften Neuron, bygger på en genomgång och granskning av den senaste kunskapen på området.

Forskarna, som är verksamma vid University of California i USA, understryker att det måste betraktas som ytterst tveksamt att äldre behöver mindre sömn. Så har det länge hetat, men det finns inga belägg för att det skulle stämma.

Problemet är att många sjukdomar och åkommor, från diabetes till fetma och demens, bevisligen är kopplade till brist på sömn - och än så länge finns inget effektivt sätt att motverka bristen.

Intressant nog börjar sömnsvårigheterna märkas så tidigt som i mitten av trettioårsåldern. Enligt studien är skillnaden mellan unga och medelålders människor större än skillnaden mellan medelålders och äldre.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons