Annons
Nyheter

Vittnen i chock - många behöver stöd

Flera som blev vittnen till attacken på Drottninggatan har chockats och fått vård. De allra flesta som befann sig i närheten kommer dock att återhämta sig väl. - Det är väldigt skönt att lyssna på andra som har varit med, säger ögonvittnet Helena Röjberg.(TT)
Publicerad 8 april 2017

Videon från övervakningskameran inne i en butik på Drottninggatan är brutal. Människor flyr i panik och kastar sig i sista stund in genom butikens dörr. En halv sekund senare brakar lastbilen förbi i full fart precis utanför.

Utöver de personer som skadades fysiskt i samband med dådet har flera personer som blivit vittnen till händelsen chockats och fått vård, enligt landstinget.

””
Annons

Stöd från familj

Själva bearbetningen startar senare. Och reaktionen behöver inte, som många tror, vara utåtagerande och stark.

””
””

"Klump i magen"

Christoffer Ung befann sig inne på Åhléns city när lastbilen körde in i varuhuset. Han beskriver natten som följde som sömnlös.

””

Ett annat ögonvittne, Helena Röjberg, satt i sin bil och väntade vid ett rödljus precis utanför Åhléns när lastbilen passerade henne med någon meter. Hon beskriver händelseförloppet "som i en film".

””

Helena Röjberg säger att hon har tänkt på hur allting skulle kunna vara annorlunda om det där trafikljuset varit grönt. För henne har det varit ett stöd att ta del av andras vittnesmål:

””

Men berättelserna kan också vara en påminnelse om det svåra traumat.

””

Högre risk

Alla behöver stöd, men få kommer att behöva behandling, säger Per Calleberg. För många räcker den support man får av sina närmaste, vänner och familj.

Märker man ingen förbättring i tillståndet de närmaste veckorna är det läge att ta kontakt med vården.

””
Annons

Den som varit extremt nära händelsen och fruktat för sitt liv löper högre risk att få besvär.

””

Stockholms läns landstings chefläkare Johan Bratt hänvisar drabbade att ringa 1177 eller till landstingets särskilda krisstödstelefon: 08-454 37 95.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons