Annons
Nyheter

Blodiga bilder sprids bland barn

Extremt närgångna bilder på offren för lastbilsattacken sprids på sociala medier, inte minst bland tonåringar. Lämna inte barn ensamma med otäcka bilder, uppmanar Bris. - Jag var inte beredd, säger 13-åriga Linnéa Engman.(TT)
Publicerad 9 april 2017

Linnéa Engman, från Tyresö, såg i fredags obehagliga bilder med allvarligt skadade kroppar från dådet i Stockholm i sitt Snapchatflöde.

””

Hon tror att bilderna sprids för att de väcker uppmärksamhet.

””
Annons

Kan må dåligt

Sofia Grönkvist, biträdande chef vid Bris stödenhet, säger att det är vanligt att otäcka bilder sprids efter en stor och allvarlig händelse.

””

Hon säger att det är viktigt som vuxen att prata med barnen och berätta att man är medveten om att bilderna florerar, och försöka få dem att undvika att exponera sig för de värsta bilderna och filmerna.

””

Samtal från drabbade

Barnen kan också själva av nyfikenhet söka rätt på bilderna.

””

Bris har tagit emot omkring 20 samtal och chattar under fredagen och lördagen från barn om terrorattacken. Barnen har varit något yngre än 14 år, som brukar vara genomsnittet på dem som ringer.

””

Flera samtal handlade också om föräldrars oro, att barnen tyckte att föräldrarna var överbeskyddande. Enligt Sofia Grönkvist är det viktigt att som förälder försöka att inte överföra sin rädsla till barnen.

"Prata i skolorna"

Bris tycker att det är viktigt att skolorna tar upp terrordådet. Alla barn kan inte prata med sina föräldrar, och en del vill inte det heller.

””

Sofia Grönkvist betonar vikten av ett tydligt barnperspektiv, att lugna och inge hopp, säger hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons