Annons
Nyheter

Böter efter vådlig kanalfärd med stridsbåt

På färden prejades en båt, en besättningsman föll överbord och en sluss var nära att förstöras. Straffet för ansvarige blir 5 500 kronor i böter.(TT)
Publicerad 7 april 2017

En båtchef inom svenska marinen som i alltför hög fart farit med en stridsbåt genom Göta kanal, har erkänt och accepterar böter om 5 500 kronor, rapporterar P4 Blekinge.

Ärendet har inte gått vidare till åtal och sjörättsdomstol då båtchefen accepterat ett strafföreläggande och böter.

Annons

Båten som i vanliga fall ligger i Karlskrona hade tagit båten till ett varv på västkusten. Båtchefen tillsammans med en kommendörkapten valde att ta vägen tillbaka till östkusen genom Göta kanal, trots att vägen både är kostsam och längre än havsvägen.

Stridsbåten körde i nästan 40 knop på Göta kanal, långt över den tillåtna hastigheten. Den prejade en båt så att den fastnade i ett träd, en besättningsman föll överbord och en sluss var nära att förstöras.

Båtchefen har sagt att det inte var han som stod vid rodret men har tagit på sig ansvaret för överträdelserna eftersom han varit högste ansvarig på båten.

I Försvarsmaktens egen utredning av händelsen fick både båtchef och kommendörkapten kritik för att konsekvent ha "åsidosatt lag, förordning, författning samt interna regler och riktlinjer", rapporterar lokala medier.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons