Annons
Nyheter

Dömdes för källjakt - får prövningstillstånd

En tidigare högt uppsatt tjänsteman vid Göteborgs Universitet som fälldes av tingsrätten för brott mot efterforskningsförbudet har beviljats prövningstillstånd av hovrätten.(TT)
Publicerad 10 april 2017

En tidigare högt uppsatt tjänsteman vid Göteborgs Universitet som fälldes av tingsrätten för brott mot efterforskningsförbudet har beviljats prövningstillstånd av hovrätten.

Bakgrunden är att Göteborgs-Posten förra året kunde publicera en mejlväxling där tjänstemannen ville att en kollega skulle förmå medarbetare att ta bort kritiska inlägg på Facebook. Efter artikeln i GP skickade tjänstemannen ett nytt mejl där det kan uppfattas som att tjänstemannen vill veta vem som låtit GP ta del av det första mejlet.

Annons

Justitiekanslern beslutade att åtala tjänstemannen för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud. Enligt grundlagen är det inte tillåtet för myndighetspersoner att efterforska källor. En enig tingsrätt dömde tjänstemannen till 30 dagsböter, det lägsta möjliga straffet,

Nu beviljar hovrätten prövningstillstånd så målet kan prövas i högre instans. Prövningstillstånd krävs för alla brottmål där straffet endast är böter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons