Annons
Nyheter

Elefantöra söker nytt hem - ev byte

En gullranka mot en monstera eller en rotad doktor Westerlund mot ett elefantöra? Att byta sticklingar är den senaste trenden bland unga. Det köps och säljs också småplantor som aldrig förr - den som har rara växter kan tjäna en hacka. Det är vår och det kliar i alla gröna fingrar.(TT)
Publicerad 1 april 2017

Det är vår och det kliar i alla gröna fingrar. Att det är populärt att odla sina egna grönsaker och kryddor kan inte ha undgått någon. Men även krukväxter som heminredning har fått en renässans.

På auktionssajten Tradera märks hemmaodlartrenden. Försäljningen av sticklingar har ökat med 100 procent på två år. Pelargoner står för den största omsättningen, men det som ökar snabbast är försäljningen av kaktusar och suckulenter, berättar Sofia Hagelin, presschef vid Tradera.

Annons

Den dyraste stickling som sålts via Tradera är en rotad stickling av Hoya nyhuusiae, en oleanderväxt. Den gick för 7 216 kronor.

Växande skara

På nätet finns en rad sajter för dem som vill köpa, sälja och byta sticklingar. Janah Cederroth startade i somras Facebookgruppen "Vi som vill byta sticklingar". I dag har gruppen över 1 500 medlemmar. Hon är förvånad över det stora intresset.

””

I gruppen byter medlemmarna sticklingar med varandra. Janah Cederroths syfte var att ingen ska tjäna pengar på byteshandeln. Annars kan eftertraktade växter vara dyra.

””

Själv är Janah just nu förtjust i gamla begoniasorter, sådana som inte går att få tag i genom handeln.

Trångt på fönsterbrädan

Längre fram i vår planeras en träff där medlemmarna ska kunna byta sticklingar och prata krukväxter på ett kafé i Stockholm. Men frågan är om de får plats.

””

Hemma hos Janah trängs många växter i trerummaren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons