Annons
Nyheter

Enkla jobb inte lika med fler jobb

Enkla jobb med låga löner innebär inte fler jobb för flyktingar. Det skriver Hans Lööf, professor i nationalekonomi, och Gustav Martinsson, lektor i finansiell ekonomi, bägge verksamma vid KTH, på DN Debatt.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

För att visa på hur skillnaden i arbetslöshet ser ut mellan inrikes- och utrikesfödda i Sverige hänvisar Lööf och Martinsson till Storbritannien.

Andelen enkla jobb är större och arbetsmarknaden flexiblare där än i Sverige, skriver de. Sysselsättningsgraden för flyktingar som har vistats en kort tid i Storbritannien ändå likadan som i Sverige. Men för flyktingar som har varit i landet en längre tid är sysselsättningsgraden högre i Sverige, konstaterar de.

Annons

De hänvisar till fem rapporter från EU-kommissionen, Europaparlamentet, UNHCR, OECD och IMF om hur viktiga olika integrationsåtgärder är. Dessa åtgärder rör bland annat språkträning, tillgång till arbetsmarknaden under asyltiden och antidiskrimineringsåtgärder.

Med stöd i rapporterna slår Lööf och Martinsson fast att nivå på lägsta löner och tillgång till enkla jobb inte innebär att det går bättre för flyktingar på arbetsmarknaden, något som de menar att många politiker och debattörer påstår.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons