Annons
Nyheter

Experter: Turister glömmer fort

Lastbilsdådet i Stockholm kommer inte att påverka turismen i huvudstaden nämnvärt, tror Yeganeh Morakabati, som forskar på hur politiskt våld påverkar människors rörelsemönster. - Det kommer att vara försumbart, säger hon.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Turistanalytiker Hans Remvig vid resekonsultföretaget Resurs är inne på samma linje.

””

Terrorattacker har blivit så vanligt i Europa att ett enskilt dåd inte verkar påverka turistströmmarna i någon särskilt utsträckning, enligt Yeganeh Morakabati, lektor vid brittiska Bournemouth University.

””
Annons

Var som helst

Känslan är att det kan inträffa var som helst.

””

Hon betonar att fallet för turismen i Paris, som haft flera terrorattacker med betydligt fler dödsoffer, ändå knappt har påverkats.

””

Men många sitter nog nu och lägger upp sina sommarplaner.

””

Bra agerande

Även svenskar kan i någon mån komma att välja bort Stockholm som turistmål i sommar, resonerar han.

Turistbranschens arbetsgivarorganisation Visita hoppas och tror inte heller effekten blir så så stor på turismen. Visserligen tappade Paris turister i spåren av terrorattackerna där härom året. Men Visitas vd Eva Östling hoppas att bilden av bland annat polisens snabba agerande i Stockholm och folkets civilkurage ändå skapar en viss trygghet.

””

Att Sverigebilden redan innan fått sig en törn i form av USA:s president Donald Trumps uttalanden om Sverige, spelar hon ner.

””

Mer medvetna

Turister är mer säkerhetsmedvetna i dag, och mer än för ett par år sedan, enligt en studie där 6 000 resenärer från nio länder deltog i slutet av förra året. Fler än nio av tio tänkte på terrorhotet när de bokade sin resa. Det verkar ha betydelse hur myndigheterna agerar efter ett dåd, och att turisterna trots en attack ändå kan känna sig säkra.

””
Annons

Värre i Nordafrika

Vad krävs då för att skrämma bort turisterna? Enligt Yeganeh Morakabati verkar det ha stor betydelse om dåden sker i länder som känns kulturellt, religiöst och geografiskt längre bort. Exempelvis har arabiska våren och terrordåd fått turismen från Västeuropa att rasa i länder som Tunisien och Egypten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons