Annons
Nyheter

Falska polisbilar ska bli olagliga

Falska polisbilar ska bort från vägarna. En ny lag mot sådana föreslås träda i kraft från och med den 1 januari. - Det här borde ha gjorts för länge sedan, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

I korthet går förslaget ut på att på polisens heraldiska vapen liksom ordet "polis" endast får finnas på riktiga polisfordon om inte ägaren har ett särskilt tillstånd.

Om en bil kör runt med sådana tecken utan tillstånd kommer polisen förelägga ägaren att ta bort texten - något som förenas med vite.

Annons

Utnyttjat luckan

””
””

Morgan Johansson ger också ett tänkbart scenario där en falsk polisbil skulle kunna passera en riktig olycka.

””

Dom i hovrätten

Enligt Morgan Johansson handlar det om ett dussintal bilar runtom i landet. Allt som oftast har det varit kriminella men även ungdomar som har gjort det som en rolig företeelse. Problemet aktualiserades dessutom efter en dom i Svea hovrätt för fyra år sedan, där rätten slog fast att den som kör en falsk polisbil inte gör sig skyldig till brottet föregivande av allmän ställning.

TT: Men om det handlar om enbart ett dussintal bilar. Kan det inte tyckas som ett avgränsat problem för en lagstiftning?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons