Annons
Nyheter

Farligt för barn på lantbruk

Att låta barnen hjälpa till med arbetet på gården känns självklart för många lantbrukare. Men riskerna är stora. Varje år förolyckas mellan fyra och sju barn på lantbruk. - Det lever kvar sedan man hade en annan typ av lantbruk.(TT)
Publicerad 8 oktober 2016
””

Hon jämför med ett annat farligt yrke: Vilken byggnadsarbetare skulle ta med sig barnen till jobbet?

För att lära yrket

Annons

Kerstin Nilsson har djupintervjuat 20 föräldrar om hur de ser på barnens plats i det egna lantbruket. De som själva vuxit upp på en gård tycker att det är naturligt att låta barnen vara med, det är nödvändigt för att lära sig yrket, resonerar de.

Pojkar i åldern 10-18 är värst olycksdrabbade, medan barnen i förskoleålder löper störst risk för dödsolyckor. En majoritet av olyckorna, 60 procent, inträffar trots att en vuxen är närvarande.

””

I intervjusvaren finns exempel på sjuåringar som får köra traktor och barn som sparkats in i väggen av kor.

Små arbetsplatser

Lantbruk är speciella som arbetsmiljöer, konstaterar Kerstin Nilsson, dels eftersom de ligger intill familjernas bostäder, dels eftersom det ofta är små arbetsplatser där det systematiska arbetsmiljöarbetet inte är lika utvecklat som på den övriga arbetsmarknaden. Hon efterlyser obligatoriska moment om arbetsmiljörisker i utbildningarna för dem som ska bli lantbrukare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons